Arkivbild Foto: Lien Kyrre,TT

Smittotopp på väg – dryg vecka efter löningshelg

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala larmar nu om galopperande smittspridning. Mot slutet av förra veckan började de positiva coronatesterna rasa in. Det sker en dryg vecka efter det var lönehelg för många.

– Precis som vi befarade, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten.

På måndagen gick Region Uppsala ut med dystra siffror. Över 150 personer/dag konstateras nu positiva med coronaviruset i länet.

– Det är svårt att vara optimist i dag, sammanfattar smittskyddsläkare Johan Nöjd läget.

Coronaviruset i Uppsala

De positiva provsvaren blev allt fler med start i slutet av förra veckan, från den 29 oktober och framåt.

”Bara att räkna bakåt”

– Vi ser att det ökar väldigt mycket. Det är bara att räkna bakåt till när man kan ha blivit smittad och då kommer vi till lönehelgen 23-24 oktober, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningen vid Region Uppsala.

Han arbetar också som forskare i projektet Crush covid där man i samarbete med regionens smittspårare kartlägger var människor kan ha blivit smittade. Som SVT berättat tidigare gick det att se en tydligt ökad smittspridning vid förra lönehelgen i september.

– Vi ser den här ökningen nu igen – precis som vi befarade inför lönehelgen, säger Mats Martinell.

Tidigare i vecka 39-40 trodde 41 procent av deltagarna att de smittats ute på exempelvis en krog eller på en privat sammankomst:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet