Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Planerar du att resa i sommar? I videon får du tre tips som kan vara bra att tänka på. Foto: Storyblocks

Resandet ökar – smittskyddsläkaren varnar

Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset i Uppsala län är inte lika hög som tidigare men trots lättare restriktioner och att flera i länet fått vaccin mot viruset är faran inte över.

– Vi ska inte tro att vi kan bete oss som vi gjorde för två år sedan, säger Helena Palmgren, tillförodnad smittskyddsläkare på Region Uppsala.

Riksstatistik från Transportstyrelsen visar på att antalet passagerare på utrikesflyg i juni mer än femdubblades jämfört med samma period förra året. Cirka 323 000 passagerare åkte utrikes från Sverige under juni i år, förra året var det cirka 62 000 resenärer.

– Resande är alltid farligt när det gäller smittsamma sjukdomar eftersom man träffar nya människor i nya miljöer. Man ska också ha med sig att pandemin är inte över, säger Helena Palmgren.

”Farligt att resa”

Efter midsommarhelgen och fler resor utomlands har smittskyddsenheten i Region Uppsala sett en ökad smittspridning av coronaviruset i länet.

– Att man träffas på ett annat sätt nu är en fara och den andra faran är att man reser. Vi har sett att folk bland annat har varit på nattklubbar utomlands och troligtvis blivit smittade där, säger Helena Palmgren.

Enligt Helena Palmgren är det viktigt att fortsätta hålla restriktioner även utomlands.

– Nästan vart man än åker utanför norden är smittorisken större. Därför bör man vara noggrann med allmänna rekommendationer utomlands.

I klippet: Tre tips om du planerar att resa i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer