Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet: Se verkstaden där 1500 självtestningskit paketeras dagligen, och hör Martinell beskriva hamstrings-situationen. Foto: SVT

Uppmaningen: ”Sluta hamstra hemtester”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar just nu i Region Uppsala, som uppmanar till att använda PCR-hemtest för provtagning. Men av de drygt 6 000 provtagningskiten som lämnas ut varje vecka, lämnas bara 60 procent åter.

– Var solidarisk och ta bara det test du behöver just nu, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare vid provtagningsenheten och smittspårningen.

Ett problem har uppstått i och med att många plockar på sig fler hemtester än vad man för tillfället är i behov av. I kombination med den i nuläget höga smittspridningen i regionen innebär detta att utlämningsstationerna ibland gapar tomma.

Från toalettpapper till självtestnings-kit

– Det verkar som att folk har övergått från att hamstra toapapper till självtester. Jag förstår att det är lockande, men i nuläget innebär det försening av testning för potentiella fall av covid-19, säger Mats Martinell.

Provtagningsenheten uppmanar därför till att enbart ta det test som omedelbart kommer att förbrukas.

PCR-självtesten lika tillförlitliga

Fram tills nyligen har provtagning vid symptom för covid-19 tagits vid en så kallad provtagningsstation, av medicinskt utbildad personal. Men efter att ha undersökt alternativet med självtestningskit, har regionen övergått till att man vid symptom uppmanas testa sig själv hemma.

– De här PCR-självtesten visar sig vara precis lika tillförlitliga som de assisterade proverna, menar Mats Martinell, vid provtagningsenheten och smittspårningen.

Han poängterar även att PCR-självtester inte är samma sak som de snabbtester som går att köpa i butik, vilka har betydligt lägre tillförlitlighet.

I klippet: Se verkstaden där 1 500 självtestningskit paketeras dagligen, och hör Martinell beskriva hamstrings-situationen.

1. Gå till 1177.se och se var det finns lådor med PCR-självtest som du kan hämta

2. Följ instruktionerna noga och ta testet

3. Återlämna test-kitet i lådan där du hämtade självtestet

4. När ditt test är analyserat kommer ett provsvar att bli tillgängligt. Logga in på 1177.se för att se resultatet

För dig som saknar svenskt personnummer och/eller bank-ID, alternativt av annan anledning har svårt att ta ett självtest, finns möjligheten att ringa och boka tid för provtagning. Telefonnummer till de olika provtagningsstationerna hittar du på 1177.se/hitta-vard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet