Nu ökar smittspridningen i länet igen: ”Många riskerar att bli sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset ökar i Uppsala län igen. De värst drabbade kommunerna är Uppsala, Enköping och Håbo.

Mätningar av avloppsvattnet tillsammans med testningen av personer med symptom talar sammanvägt sitt tydliga språk: Smittan ökar.

– Det är tydligt att det är så, andelen positiva fall av de som testar sig är sju procent för de senaste två veckorna, säger Mats Martinell, forskare och ansvarig för projektet Crush covid.

Coronaviruset i Uppsala

Per 100 000 invånare är antalet positiva fall i länet just nu 125.

Hur oroande är det här?

– Jag hade varit mer oroad om inte rekommendationerna för provtagning ändrats precis, det känns bra att vi nu testar alla – även vaccinerade. På så sätt kan vi minska smittspridningen, säger Mats Martinell.

Ökning bland medelålders

En tredjedel av de som testar positivt just nu är fullvaccinerade. Ökningen av positiva fall sker just nu i åldergrupperna unga vuxna och medelålders. I gruppen barn och ungdomar har spridningen minskat något.

Region Uppsalas smittskyddsenhet framhåller att ökningen går långsamt och att andelen positiva fall – sju procent – är från en period då färre testat sig.

– Som vi ser det finns det ingen anledning till oro just nu, men om det blir som i resten av Europa framöver så kommer många i länet att bli sjuka, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

Svårt att värdera

I Enköping har halterna av virus i avloppsvattnet inte varit så här höga sedan i våras.

– Det är svårt att värdera vad det betyder, men att vi har en ökad smittspridning är tydligt, säger Mats Martinell.

Så görs mätningar i avloppsvatten

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet