Hör i klippet om hur corona-smittan kan sprida sig i kluster när olika grupper som umgås. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen ökar i länets mindre kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av corona-viruset ökar bland 15-19-åringar i Östhammar, Heby, Tierp och Håbo. I länet som helhet har i Enköping den starkast uppåtgående trenden när det gäller antal nya sjukdomsfall. Det visar den senaste rapporten från forskningssamarbetet Crush covid.

– Risken när ungdomar smittas är att de smittar andra åldersgrupper och även äldre, säger Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet och forskningsledare för samarbetet Crush covid.

Enköping sticker ut med högst antal fall med en ökande trend i flera åldersgrupper.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har ingen noggrannare analys vad det kan bero på.

Även 60-69-åringar har fler positiva fall

Precis som tidigare veckor är det högsta andel positiva provsvar i åldersgruppen 15-19 år bland de som testar sig. En oroande trend den senaste veckan är att gruppen 60-69 år har en högre andel positiva testsvar än tidigare. Samtidigt finns försiktigt positiva signaler på att uplaningen av smittspridningen i samhället som helhet håller i sig.

– Men man ska komma ihåg att smittspridningen är på en fortsatt hög nivå i samhället. Det tar lång tid innan vi är tillbaka på samma nivå som i augusti och september, säger Tove Fall.

Hör i klippet om hur corona-smittan kan sprida sig i kluster när olika grupper som umgås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet