Adam Engberg och Olle Eriksson är masterstudenter i cellbiologi. De kommer att driva 3D-LAB där studenter får kostnadsfri tillgång till 3D-skrivning. Foto: Magnus Hellström/SVT

Snabbare forskningsresultat med 3D-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet har investerat i 3D-skrivare för forskare och studenter. Förhoppningen är att tiden för forskningsprojekt kan halveras.

På Biomedicinskt centrum, BMC, i Uppsala finns numera sex stycken 3D-skrivare. Här hoppas man att tekniken ska komma till användning vid nya upptäckter och experiment inom framför allt biologi och medicinsk forskning.

– Om du har en idé och skapar en 3D-modell kan du printa den på bara några timmar eller högst ett dygn. Då kan man snabbt se om det blev som man har tänkt sig, säger Johan Kreuger som är gruppledare och ansvarig för satsningen.

Nya patent

Verksamheten inleddes redan 2016 i begränsad omfattning. En del av de jobb som gjordes då bedöms ha goda möjligheter att resultera i nya patent, bland annat på området antiobiotikaresistens.

– Jag tror att det kommer leda till fler uppfinningar, fler patent och fler bolag som bildas och knoppar av från universitetet, säger Johan Kreuger.

3D-tekniken riktar sig både till forskare och studenter.

– Jag tror att det kommer vara en stor del av framtidens arbetsmarknad inom många olika fält. Även där är det en värdefull kunskap, säger Adam Engberg som ansvarar för studenternas 3D-skrivare.

Kan halvera forskningstiderna

Tanken är att forskningstiderna ska förkortas avsevärt från att en idé föds till färdig produkt.

– Man har ibland beräknat att det kan ta 14 år, men jag tror att man skulle kunna halvera de här tiderna, säger Stellan Sandler som är vicerektor medicin och farmaci vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.