Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snabbtester tar även de i näsan. Foto: TT

Snabbtester ska införas – inom ett par veckor

Publicerad

Snart kan Region Uppsala börja med snabbtest för att hitta coronasmittade. Olika utvecklare undersöks och förhoppningen är att hitta ett test som ligger över 90 procent i känslighet.

Folkhälsomyndigheten har gett regioner klartecken att få använda så antigentest, så kallade snabbtest, i coronaprovtagningen. Just nu pågår utvärderingar av olika utvecklare i hopp om att få igång snabbtestning inom ett par veckor i Uppsala län.

– De är inte lika tillförlitliga som nuvarande test, en del är nere på 80 procents känslighet, därför undersöks de runt om i Sverige, säger Fredrik Settergren, provtagningsansvarig och chef för Nära vård och hälsa.

Likt nuvarande PCR-prov tas snabbtesten av sjukvårdspersonal med en ”pinne i näsan”. Skillnaden är att provsvaret kommer efter en kvart och de belastar inte redan pressade laboratorier.

Ska testa vid tydliga symptom

Förhoppningen är att snabbtestet som Region Uppsala ska köpa in kommer att ha över 90 procents tillförlitlighet.

– Det är vid negativa provsvar där tillförlitligheten inte är samma, därför kommer man främst att testa vid tydliga symptom. I smittspårningen behöver vi fortfarande PCR-prov som har 99 procents säkerhet, säger Fredrik Settergren.

Hör mer om snabbtester i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet