Foto: Richard Bartz/Wikimedia Commons

Smiddskyddsenheten: Snart smäller TBE:n till

Uppdaterad
Publicerad

Ett högt antal fall av TBE fortsatte under förra året, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Och hela Uppsala län räknas som ett riskområde för virusorsakade sjukdomen. Om du inte har vaccinerat dig, så kan det vara försent – även om för sent är bättre än aldrig.

47 stycken fall av TBE inrapporterades i Uppsala län under 2017. Siffrorna tyder på att de höga nivåerna av virussjukdomen som varit de senaste åren håller i sig.

– Ökningen beror på flera faktorer men mycket på vädret. Fästingar gillar det inte för kallt. Milda vintrar påverkar deras utveckling och sätt att föröka sig, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund vid Region Uppsala.

– I och med värmen nu kommer TBE:n smälla till snart, fortsätter han.

TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.

Enligt Smittskyddsenheten vid Region Uppsala räknas hela Uppsala län som ett riskområde för TBE. Värst drabbat är dock Östhammar och Enköping, sett till antalet smittade invånare i förhållande till invånarantal.

– Men fallen finns överallt. Många smittas i Uppsala, men Uppsala har ju fler invånare.

Vaccinera dig

Om du som person inte har vaccinerat dig än så är det för sent.

– Man bör egentligen ha vaccinerat sig för några månader sen. Det är två sprutor man talar om, och det är först efter den andra man är fullt vaccinerat. Mellan dem är det 1-3 månader.

– Däremot är det ju lika bra att börja för sent än aldrig. Man är alltid i riskzonen om man inte har vaccinerat sig, fortsätter Johan Hedlund.

Långvariga men

Av de vaccinerade är det dock 1/10 som drabbas av konsekvenser, trots vaccinationen.

– 30 procent av de som kommer till sjukvården får långvariga eller bestående men.

Vad kan menen bestå av?

– Hjärntrötthet. Koncentrationssvårigheter. Ljud- och ljuskänslighet. Barn barn få inlärningssvårigheter och problem med den kognitiva utvecklingen. Vi har även dödsfall tyvärr.

Hur stoppar man utvecklingen?

– Man vaccinerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.