Hundratals Knivstabor har blivit utan sophämtning, och nu vädjar kommunen till invånarna om att hjälpa till med skottningen. Foto: Knivsta kommuns entreprenör

Snön sätter stopp för sophämtning – kärlen fast i drivor

Uppdaterad
Publicerad

Snön ställer till det för sophämtarna i Knivsta kommun, och har lett till att hundratals hushåll blivit utan sophämtning.

– Det är många tunnor som är gömda i snödrivor, säger Tomas Colm, avfallschef i kommunen.

Det är inte bara snön på vägarna utan även snön på och kring soptunnorna som ställer till det för sophämtarna i Knivsta.

– Det är ett ganska ansträngt läge just nu för sophämtarna. De har svårt med transportvägar och framkomlighet, framför allt till kärlen som i många fall blivit igenplogade. Stora snövallar skymmer framför kärlen så det är väldigt tungt just nu, säger Tomas Colm.

”Tänk på att skotta”

I tätorten handlar det om 280 kunder som blivit utan hämtning, men även på landsbygden ligger man efter. Fastän en sopbil gick sönder på tisdagen räknar entreprenören med att hinna åka tillbaka till de hushåll som inte gått att nå under veckan, och och att man ska vara ikapp med hämtningen innan veckoslutet.

– Men det förutsätter lite att man som fastighetsägare försöker tänka på att skotta bort allt framför kärlen så att vallarna försvinner, så att sophämtarna slipper dra upp kärlen ur snövallarna.

Tills vidare kompletterar kommunen med extra sopkärl vid återvinningscentret, Knivsta kretsloppspark, för de allra mest utsatta.

”Hjälp oss”

Även bland annat Östhammars kommun uppger på sin hemsida idag att man har stora problem med både sop- och slamtömning, och ber sina kunder att ”hjälpa oss genom att hålla vägen, sopkärl och slamanläggning fritt från snö”.

Och i Uppsala kommun, där man haft problem i bland annat västra och södra Uppsala, uppger man att läget är bättre på tisdagen. Flera hushåll på småvägar i Almungeområdet som inte gått att nå kommer att få sina kärl tömda under veckan.

Förtydligande: En tidigare version av denna artikel innehöll en bild på en sopbil som står inkilad mellan snödrivor. Den bilden var inte tagen i Knivsta kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.