Kissprov visar att Snoop Dogg var hög – åtalas inte

Uppdaterad
Publicerad

Det var på en konsert i Stadsträdgården som världsartisten Snoop Dogg greps av Uppsalapolisen misstänkt för narkotikabrott. Nu har resultaten kommit av den stora provtagning som gjorts, som visar att rapparen var kraftigt drogpåverkad. Men något åtal blir det inte.

Vid 23-tiden den 25 juli greps den världskända hiphop-artisten Cordozar Calvin Broadus Jr, även känd som Snoop Dogg, av Uppsalapolisen efter en unik spelning i stadsträdgården i centrala Uppsala. En spelning som var uppskattad bland de tillresta. Misstankar hade väckts om att rapparen var påverkad av narkotika.

In English Snoop Dogg´s drug test positive – not prosecuted

Snoop Dogg greps i Uppsala

Artisten riktade skarp kritik

Rapparen var snabbt ute och kritiserade polisen för deras agerande; och menade att det var ett tydligt exempel på rasprofiliering och rasism. Något polisen tydligt tillbakavisade.

Det första preliminära testet av artisten visade att han var påverkad av narkotika, något han själv förnekade i sina egna kommentarer i sociala medier. Det preliminära testet var dock inte tillräckligt för att väcka åtal, och därför skickades det ett ytterligare urinprov vidare till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för vidare tester. Ett test som nu har kommit tillbaka, och som visar att världsartisten var kraftigt drogpåverkad.

Högsta mätbara nivå

– Utslaget visade det högsta mätbara värdet, säger Mangus Hänström, förundersökningsledare vid Uppsalapolisen.

Men även om rapparens prov visade positivt är utredningen ändå nedlagd.

– Ja, vi har lagt ned den. Den las ned dagen efter att proven kom till oss, säger Magnus Hänström.

Utredningen las ned

Varför det?

Vi gjorde bedömningen att vi inte har tillräckligt med material för att åtala honom.

Hur menar du?

– Ja, även om det nu visade sig att han var påverkad av narkotika, vet vi inte om han faktiskt intagit det på svensk mark. Något som är en förutsättning för åtal i ärenden som detta, säger Magnus Hänström.

Uppgav att han rökt utomlands

Enligt Uppsalapolisen uppgav Snoop Dogg att han intagit narkotikan i USA, där det i vissa stater är tillåtet att röka hasch och cannabis.

– Han hade ett recept som han också vid tillfället uppvisade, som ger honom tillåtelse att i vissa delstater köpa och bruka narkotika, säger Magnus Hänström.

Men ni var ju fullt medvetna om att han hade kommit till Sverige dagen innan. Är inte detta något ni kunnat förutspå?

– Vid tidpunkten för gripande visste vi inte var det skulle leda någonstans. Vi hittade till exempel ingen narkotika i hans ägo.

Förnekar signalpolitik

Med tanke på att ni visste om svårigheterna att lagföra honom för det misstänkta brottet i och med att han precis kommit till Sverige och lämnade kort efter gripandet; är detta signalpolitik?

Nej, jag är nöjd med den utredning som varit. Alla är lika inför lagen.

Hur gick gripandet till?

– Inget jag kan kommentera.

Flera patruller stoppade

Tidigare har Uppsalapolisen uppgett att rapparen greps vid ett rutinstopp på Kungsängsleden i Uppsala, kort efter konserten. Orsak till stopp har inte tidigare uppgetts, men vid stoppet ska polispatrullen som gjorde stoppet ha fattat misstankar om narkotikabrott. Men vad SVT Nyheter Uppsala erfar var stoppet både planerat, och gjordes av flertalet polispatruller – både civilia och målade.

När det rör sig om misstänkt begångna brott av utlandsboende personer kan polisen, i samråd, med åklagare ta ut en så kallad deposition i förtid. En summa pengar som ska kunna användas om det visar sig att den misstänkte har begått brott men inte har möjlighet att återkomma till Sverige. Något som dock inte gjordes i det aktuella fallet.

– Jag vet inte varför det inte gjordes. Åklagare var inkopplad kvällen i fråga, men den åklagare valde att ta beslutet om att inte begära ut en deposition för eventuella framtida böter, säger Magnus Hänström.

Kritik från flera håll

Polisen fick tidigt kritik från bland annat tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem och debattören Alexander Bard för gripandet. Sven-Erik Alhem menade å sin sida att polisens resurser bör användas i förhållande till brottets proportion. Alexander Bard å andra sidan menade bland annat att det handlade om ”kändisjakt”.

– Det är ju faktiskt inte vi som har fått det att bli rubriker i media. Jag är som sagt nöjd med den utredning som varit. Vi visste förutsättningarna innan, men vi visste inte utgången, säger Magnus Hänström.

Har försökt kontakta världsartisten

Hur mycket kostade detta?

Inte mer en än vanlig utredning.

Beslutet om nedläggning har nu också skickats till Snoop Dogg. Men än så länge har inget svar inkommit.

– Vi skickade beslutet till den adress han uppgav. Men vi har inte fått något svar, säger Magnus Hänström vid Uppsalapolisen.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Snoop Dogg för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snoop Dogg greps i Uppsala

Mer i ämnet