Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar professor Per-Anders Edin varför man tror att män med sociala förmågor gynnats i löneutvecklingen. Foto: TT

Social kompetens ger män fetare lönekuvert än IQ

Uppdaterad
Publicerad

Män som har sociala förmågor har fått allt mer i lön jämfört med män med kognitiva förmågor. Det visar en studie gjord vid Uppsala universitet.

– Digitalisering, automatisering och AI har påverkat hur arbetsmarknaden fungerar, säger Per-Anders Edin, professor i arbetsmarknadsrelationer.

Det har alltså visat sig vara mer förmånligt att exempelvis vara initiativrik, uthållig och ansvarstagande, än att ha bra teknisk förståelse och kunna resonera. Det enligt en studie av forskare på Uppsala universitet, som jämfört mäns förmågor framkomna i mönstringstester till militären, med hur arbetsmarknaden värdesätter olika typer av förmågor.

Fördubbling i den privata sektorn

I den privata sektorn fördubblades lönen för sociala förmågor, från sju till tretton procent under perioden för undersökningen, medan lönen för kognitiva förmågor endast ökade med två procent. 

Resultaten har visat sig vara starkast ju högre avlönad en person än.

– Värdet av att kunna leda och samordna kan vara en orsak, säger Per-Anders Edin som berättar att sannolikheten att bli chef ökar med de sociala förmågorna.

I klippet: Hör Per-Anders Edin berätta mer.

Mer om studien

  • Forskare vid Nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet har studerat lönerna för män i åldrarna 38-42 år under en tjugoårsperiod, 1992-2013.
  • Studien visar att arbetsgivare värderar sociala förmågor allt högre under perioden.
  • Män som enligt mönstringsdata är uthålliga, initiativrika, ansvarstagande och stresståliga får allt mer betalt.
  • I den privata sektorn var ökningen störst. Här fördubblades lönepremien för sociala förmågor.
  • Personer med mycket goda sociala förmågor hade störst löneökning.

Hela studien hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.