Socialtjänsten har utökat sin personal, som samarbetar med polis och skola.

Socialen utökar bemanning efter oroligheter

Publicerad

Socialtjänsten har utökat sin personal, som samarbetar med polis och skola, på grund av oroligheter runt om i Uppsala.

Med anledning av oroligheter både kring resecentrum och i andra delar av Uppsala så har Socialtjänsten utökat sin bemanning när det gäller förebyggande arbete. Från att för ett år sedan ha varit två socialarbetare som jobbade med samarbetet mellan skola och polis jobbar nu elva med den verksamheten.

– Vi skapar relationer, vi finns på plats och synligheten är väldigt viktig. Vi pratar med ungdomar om det ser ut som att de behöver det, och försöker motivera till att söka hjälp och kontakt, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef vid socialförvaltningens avdelning för ensamkommande.

”Majoriteten sköter sig”

Polisens har inga exakta siffror på hur många heroinmissbrukare som rör sig runt resecentrum men uppskattar det till ett hundratal, och de säger att de flesta av dem är ensamkommande pojkar. Men hur många av dem som socialtjänsten i Uppsala har ansvar för är oklart.

– Majoriteten sköter sig exemplariskt och även om man mår dåligt och det är stressigt så fungerar man otroligt bra och är väldigt studiemotiverade och så vidare, säger Ann-Christine Dahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.