Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialstyrelsens hänvisning: Avgörande där bistånd beviljas Foto: Ellen Pan

Socialstyrelsens hänvisning: Avgörande där bistånd beviljas

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner runtom i Sverige gör helt olika bedömningar gällande ekonomiskt bistånd till personer som inte kan visa godkänt andrahandskontrakt. I Socialstyrelsens handbok, som ska vara vägledande för kommunerna, hänvisar man dock till ett juridiskt avgörande där den sökande beviljades bistånd trots otillåtet boende.

Frågan om otillåten andrahandsuthyrning berörs inte specifikt i Socialstyrelsens handbok. Men Socialstyrelsen lyfter fram ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen från 2009, där en person sökte bistånd för boende i en kolonistuga. ”Att boendet i kolonistugan ansågs otillåtet var inte skäl för att vägra försörjningsstöd till boendekostnader” går att läsa i handboken.

– Det är det avgörandet som finns, och därför vill vi lyfta upp det för att kunna ge någon form av stöd i den här frågan, säger Anna-Karin Sandén, utredare på Socialstyrelsen.

Avfärdar kammarrättsdomar

SVT:s granskning visar dock att 130 kommuner ändå nekar bistånd grundat på att den sökande inte kan visa godkänt andrahandskontrakt. Flera hänvisar till avgöranden i kammarrätten som bedömt att ett kontrakt godkänt av hyresvärden får krävas in. Men enligt Anna-Karin Sandén anser inte Socialstyrelsen att det räcker som underlag.

– Kammarrättsdomar kan vara orienterande i det enskilda fallet, men i just den här frågan har vi inte bedömt att rättsläget är så entydigt att vi kan ge stöd i handboken utifrån det, säger Anna-Karin Sandén.

Samtidigt vill hon inte peka med hela handen i någon riktning.

Hör varför i klippet.

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”

Trots det nekar över hundra kommuner bistånd till otillåtna andrahandskontrakt. En majoritet hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra.

• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats till högre instans, där förvaltningsrätten (FR) konstaterar att det inte finns något krav i SoL att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.

Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd. Man konstaterar att den sökande åtminstone har rätt till en rimlig övergångstid, och hänvisar till RÅ 2009 ref. 4.

• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd.

Inget fall om just svartkontrakt har i skrivande stund prövats i Högsta förvaltningsdomstolen, och därför finns det fortfarande inget tydligt prejudikat i den specifika frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet