Societetshuset Källör får tillsvidareavtal

Publicerad

Turerna kring det gamla societetshuset Källör i Östhammar har varit många. Men nu har kommunen gett bygdegårdsföreningen ett tillsvidareavtal som innebär att medlemmarna kan förverkliga alla sina planer.

Bygdegårdsföreningen Källör har kämpat med näbbar och klor för att bevara det gula societetshuset som ett tag skulle rivas.

Med tillsvidareavtalet i ryggen kan föreningen nu andas ut och fortsätta sitt arbete med att återställa Källör till sin forna glans.

– Det lokala engagemanget kring det här projektet, det här huset, har varit helt överväldigande. Man har arbetat på ideell basis under ett helt år. På det viset har vi kommit igång väldigt bra med det övergripande renoveringsarbetet, säger Erik Walldén som är föreningens ordförande.

Gamla anor

Källör började byggas 1885 och har under åren byggts till. Mellan 1951 och 2005 var det en skola. Men efter att skolan stängdes har huset förfallit. Bygdegårdsföreningen räknar med att det kan ta uppemot tre år att få huset återställt. Varje söndag träffas föreningsmedlemmar för att jobba med renoveringen. Erik Walldén står i salongen på nedervåningen, med utsikt mot fjärden.

– Den här lokalen har ju förändrats till oigenkännlighet. Det var nämligen skolbespisningskök. Nu har vi klätt av alla väggar, tagit bort all utrustning, tagit fram originalgolv och annat. Nu ser man att det här var en fantastisk veranda så sent som på 30- och 40-talet och det vill vi återskapa.

Ny upptäckt

Under renoveringen har man också upptäckt att det fanns en scen i huset. Den används redan nu under Östhammars kulturfestival. Förutom kulturevenemang ska här också finnas plats för föreningsliv. Redan i höst hoppas föreningen även kunna hyra ut kontorslokaler i byggnaden.

Onsdagen den 8 juli och varje söndag under sommaren är det öppet hus för den som vill ta sig en närmare titt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer