• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det saknas 2.300 lärare i Uppsala län fram till år 2019, visar Lärarförbundets rapport. Foto: TT

Sökes: Tusentals lärare

Uppdaterad
Publicerad
Samtidigt som det råder lärarbrist finns det tusentals utbildade lärare som har valt ett annat yrke. Lärarförbundet tror att många av dem skulle kunna lockas tillbaka till klassrummen.

Närmare en av fem lärare i länet har hoppat av yrket och jobbar med något annat.

Om de avhoppade lärarna kunde lockas tillbaka till skolan skulle det lösa en del av lärarbristen, enligt Lärarförbundet, som i dag presenterar ”Frånvarorapporten”.

Enligt en enkät kan tre faktorer få lärare tillbaka till yrket:

  • Rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid
  • Större möjlighet att styra över arbetssituationen
  • Högre lön

– Jag tror att man dels måste jobba med arbetsvillkoren och miljön, dels med lönerna. Det är naturligtvis problematiskt att du bara behöver åka till Märsta för att få många tusenlappar mer i månaden som lärare, säger Louise Plobeck, ordförande i Lärarförbundet Uppsala.

Stort behov i Uppsala kommun

Inom två år behövs 2.300 nya lärare till skolorna i Uppsala län, och ungefär hälften av dem behövs i Uppsala kommun.

– Det är nästan 700 personer som är utbildade lärare men som inte längre jobbar hos oss. För att de ska komma tillbaka tror jag att vi behöver visa att det pågår en positiv löneutveckling i yrket, men också att vi planerar aktiviteter som arbetsgivare för att man ska få jobba professionellt i sitt yrke, inte minst genom stöd av lärarassistenter, säger Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande i Uppsala kommun.

Enligt Caroline Hoffstedt ska kommunen se till att lärarlönerna i genomsnitt höjs med 11 000 kronor mellan 2012 fram till 2021. Lärarförbundets ordförande anser dock att höjningen inte räcker till.

– Om man jämför läraryrket med andra jämförbara yrken, som till exempel civilingenjörer, så täpper vi inte igen glappet med den satsningen. Så det behövs faktiskt mer, säger Louise Plobeck.

Kan komma tillbaka

Cirka 60 procent av lärarna säger att de kan tänka sig att komma tillbaka till skolan, om villkoren är rätt.

Totalt i hela landet har 38.000 lärare hoppat av sin yrkesbana de senaste åren. Störst behov av lärare de kommande åren har storstadsregionerna. I Stockholms län behövs 16.000 lärare fram till år 2017.

Hela rapporten från Lärarförbundet finns att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer