På påskaftonen var det 21,9 grader varmt i Uppsala. Foto: TT

Sommaren kom till Örskär men det var varmast i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Fem dygn på raken med en medeltemperatur över 10 grader krävs för att det ska räknas som sommar. Och kanske är den på gång i Uppland. På Örskär utanför Gräsö kan det troligen redan ha hänt.

Vädret ligger i många munnar just nu. Värmen som kom till påsk var en härlig överraskning. Frågan som alla ställde sig var, har sommaren kommit? Svaret på den frågan är nej.

– Normalt anländer sommaren till Uppsala län i mitten av maj. Kanske kan den ha kommit till Örskär redan. Det är den enda väderstationen som klarat sig över 10 graders-strecket. Vi måste vänta i något dygn till för att veta helt säkert, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Temperaturen måste alltså ligga över 10 grader i fem dygn för att det ska räknas som sommar.

Inget rekord men Uppsala varmast

Det blev heller inget värmerekord i länet under påsken. Uppsala kommun var dock varmast i länet. Det inträffade den 20:e april med 21,9 grader. Men det slår inte förra årets temperatur på samma dag med 23,6 grader.

– Uppsalas marsrekord ligger på 20,2 grader 2017 och aprilrekordet ligger på 26,8 grader 1993, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.