Foto: Pernilla Wahlman/TT

Snöbrist stoppar skidtävling i Gimo

Publicerad

Det milda vädret gör att helgens längdskidtävling Lindmansloppet ställs in enligt beslut från tävlingsledningen.

Det var igår kväll som Gimo IF Skidklubb tog beslutet att årets Lindmanslopp ställs in. Det finns ingen snö alls som inte är konstsnö, enligt tävlingsledare Per Sjöberg.

– Vi funderade länge på alternativa lösningar, till exempel att göra ett kortare varv eller bara satsa på ungdomstävlingen. Men till slut blev riskerna större än möjligheterna, säger han.

Eftersom beskedet kom tidigt, är Per Sjöbergs förhoppning att många längdskidåkare hinner hitta alternativa tävlingar till helgen. Av de som har anmält sig kommer 75 procent av anmälningsavgiften återbetalas.

Varför får man inte tillbaka hela anmälningavgiften?

– Sådana här skidlopp genererar inga stora pengar och vi har haft administrativa utgifter. Det brukar vara en generell regel vid skidtävlingar att göra såhär.

Beroende av konstsnö

I Gimo finns nu bara en 400 meter lång konstsnöbana. Skidklubben har ansökt om pengar för att kunna satsa mer på konstsnö i framtiden, om vädersituationen inte förbättras till nästa år.

– Vi har en lång tradition av att anorndna det här loppet. Det är uppskattat både i Uppland och i Stockholm. Men med den förändring som sker i klimatet blir vi alltmer beroende av konstsnö.

Finns det andra ställen i Uppland där man kan åka?

– Storvreta tror jag har lite snö kvar. Och vi har ju den här 400-metersbanan. Bålsta skulle jag annars tipsa om, de har i år gjort i ordning ett 2,5 till 3 km lång konstsnöspår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.