Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Madeleine Tügel på Spelberoendes Riksförbund, om domen. Foto: SVT

Spelberoendes riksförbund om Betssondomen: ”Väntad”

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens dom förvånar inte Spelberoendes Riksförbund som jobbar med att förebygga och avhjälpa spelberoende.

– Det var väntat, delvis för att detta skedde innan 2019 då lagstiftningen kom som innebar att bolag fick större ansvar, säger Madeleine Tügel på Spelberoendes Riksförbund.

Idag föll domen i det unika fallet där en man från Uppsala län stämt spelbolaget Betsson på 4,7 miljoner kronor.

”Enligt tingsrättens bedömning har spelaren, som var s.k. VIP-kund hos bolaget, spelat på ett sätt som indikerade att han hade spelproblem. Det har dock inte ansetts tillräckligt för att förklara avtalen om spel ogiltiga”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

I videon hör du Spelberoendes riksförbund syn på domen Spelberoendes Riksförbund är en sammanslutning av föreningar för spelberoende och anhöriga som verkar för för att förebygga och avhjälpa spelberoende.

DETTA HAR HÄNT

En man spelade under en period av några år på onlinespel och förlorade då närmare 4,7 miljoner kronor.

Spelaren har därefter krävs spelbolagen på ersättning bla med påståenden om att avtalen om spel var ogiltiga och att bolagen i strid mot lag utnyttjat hans spelberoende.

I förhandlingar har spelbolaget gjort klart och tydligt att man inte anser sig ha märkt något spelberoende hos mannen och man anser därmed inte ha brutit mot paragraf 33 i avtalslagen, den som handlar om tro och heder.

Fakta: Spelmissbruk

Omkring 3–4 procent av Sveriges befolkning, 16–84 år, har någon form av spelproblem. Problemen är mera vanliga bland män, enligt Folkhälsomyndigheten.

Drygt 800 personer behandlades för problem relaterat till spel om pengar inom slutenvård eller specialiserad öppenvård 2021. Drygt tre av fyra var män.

På sajten spelpaus.se kan den som som vill stänga av sig från de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige. För närvarande har drygt 90 000 personer gjort detta.

Via sajten stodlinjen.se kan den som spelar eller är anhörig till någon som spelar vända sig för vägledning och stöd.

Runtom i landet finns också olika stödgrupper, mer information finns bland annat på spelberoende.se och spelberoendegruppen.com

Källa TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.