Kvarlevor från en person hittades i det utbrända planet. Foto: SVT

Plan kraschade – en död

Uppdaterad
Publicerad

Ett plan som flög över Mälaren på tisdagsförmiddagen kraschade av oklar anledning och kvarlevor från en person hittades i vraket.

Vid halv elva-tiden på tisdagsförmiddagen inkom larm om att ett sportplan skulle ha kraschat sydöst om Lillkyrka utanför Enköping. Händelsen bekräftades snart av flygräddningscentralen. Planet var anmält för så kallad avancerad flygning, vilket innebär olika former av manövrar i luften.

Vid 11-tiden bekräftades att piloten ombord på flygplanet hade omkommit.

FLYGKRASCH Enköping

– Man har hittat kvarlevor av en person i det här vraket. Vi vet inte vad det är för flygplanstyp ännu och vi har ingen identitet på den omkomne, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson till SVT Nyheter Uppsala.

Störtade mot udde i Mälaren

Inledningsvis leddes räddningsoperationen av Flyg- och Sjöräddningscentralen.

– Vi har varit polisen behjälplig med att få bort kroppet från vraket, så mycket mer kunde vi inte göra. När ambulans, som var först på plats, kom hit så var planet redan övertänt, säger Tomas Gustafsson som är räddningsledare.

Flera privatpersoner som sett en svart rökpelare på himlen ska ha varit först att larma om händelsen.

– Det är på en udde i Mälaren som planet har störtat. Ungefär vid Brandholmssund, säger Daniel Lindblad.

Vet inte vad som orsakade olyckan

Polisen var vid lunchtid kvar på platsen och man försöker nu ta reda på orsaken till nedslaget.

– Vi har inga detaljer nuläget. Vi vet inte vad som har orsakat olyckan och vi vet inte heller till vilken flygklubb personen tillhörde, säger Christer Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FLYGKRASCH Enköping

Mer i ämnet