Att norrskenet lyste igenom pappersbrukets ljusföroreningar visar hur starkt det var, tycker Mattias Boström. Foto: Mattias Boström

Sprakande norrsken över länet – ”Maffigaste jag upplevt”

Uppdaterad
Publicerad

Skutskärsbon Mattias Boström hade just kommit hem från jobbet när han blickade upp mot novemberhimlen sent på tisdagskvällen.

– Det var första gången jag såg andra färger än grönt, det var verkligen sprakande, berättar han.

Det var vid 23-tiden som Mattias Boström, som just kommit hem från jobbet, släppte ut hunden i trädgården och blickade upp mot himlen.

– Jag såg något fladdra som inte var moln, och när jag tittade ut mot havet såg jag ett grönt sken. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka mot havet. Det var lite flax.

”Verkligen sprakande”

Han har fotograferat norrsken en handfull gånger tidigare, men just nattens ljusspel beskriver han som det maffigaste han upplevt.

– Ja, det var det i den bemärkelsen att det var så pass distinkt att man såg tydliga mönster. Det var första gången jag såg andra färger än grönt. Det var väldigt ljust, och på åtminstone en av bilderna jag tog ser man rosalila färger. Det vanligaste är att man ser en strimma ligga över horisonten som en jättevid båge eller linje. Att man inte ser norrskenet med blotta ögat men kan få fram det med kameran. Men igår var det verkligen sprakande.

”Verkligen spektakulärt”

Louise Hernander från Österbybruk lyckades också fotografera gårdagens norrsken vid Simbadet. Hon har fotograferat norrsken i tre års tid och beskriver sig själv som en självlärd och glad fotografamatör.

– För mig blir det lite som meditation, det är sådan antispänning att vara ute och fotografera. Igår var det verkligen spektakulärt, det är sådant man ser två tre gånger om året, säger Louise Hernander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.