Foto: SVT/Julia Forslund

Stadshusbygget mer än halvvägs – håller tidsplanen trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Nästa höst ska de första anställda få flytta in i det nya stadshuset i Uppsala. Bygget har hittills kommit längre än halvvägs och trots både coronakris och en tight budget går det som planerat.

Det nya stadshuset i Uppsala byggs på samma plats som det gamla stod – i hörnet mellan Kungsgatan och Vaksalagatan i Uppsala. Delar av den gamla byggnaden har bevarats – som exempelvis den gamla KS-salen som numera står på en balkong i inomhusmiljö istället för utomhus.

Huset ska inrymma cirka 1 500 kommuntjänstemän och politiker när det står klart. I november år 2017 beslutade kommunfullmäktige i Uppsala om en budget på 1,018 miljarder kronor med en reserv på 80 miljoner, för bygget av det nya stadshuset.

– Vi har behövt nyttja den reserven men håller oss fortfarande till den totala budgeten på 1,1 miljard, säger Gabriel Vikholm som är byggprojektledare för nya stadshuset.

Inflytt november år 2021

Coronaviruset har gjort att en del personal som arbetar med bygget har varit frånvarande och leveranser med byggmaterial från bland annat Nederländerna, Spanien och Belgien har försenats.

– Men vi har lyckats få ihop det ändå och tidsplanen med inflytt i november nästa år står fast än så länge, säger Gabriel Vikholm.

Under tiden som bygget pågår är delar av ett körfält på Kungsgatan respektive Vaksalagatan avstängt. Cykeltrafik på andra sidan huset vid järvägsspåret har även behövts ledas om. Så kommer det att förbli tills dess att stadshuset är färdigbyggt.

I klippet ovan får du följa med in i byggnationen av det nya stadshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.