Uppsala Stadsmissions socialchef Johanna Rudberg Hagström är positiv till deras nya satsning. Foto: SVT

Stadsmissionen hjälper ensamkommande: ”De behöver ett tryggt boende”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Stadsmission och Uppsala Stadsmission startar en hyresförmedling med förhoppningen att inspirera fler privatpersoner att hyra ut outnyttjade rum eller bostäder. På så sätt ska unga vuxna i behov av bostad få hjälp.

Många av de ensamkommande som kom till Sverige 2015 är nu unga vuxna som går på gymnasiet eller Komvux och innefattas därmed av tillfälligt uppehållstillstånd utifrån den nya gymnasielagen som började gälla 2018. Men det är svårt att få tag i bostad i Uppsala. Särskilt svårt är det för personer utan nätverk.

– Dessa personer behöver en trygg plats för att kunna sina gymnasiestudier på. De behöver ett tryggt boende i minst sex månader för att kunna koncentrera sig och för att slippa vara oroliga, säger Johanna Rudberg Hagström, som arbetar som socialchef vid Uppsala Stadsmission.

Målet är 300 bostäder

Bakgrunden till hyresförmedlingen är insikten att alla människor inte har samma förutsättningar att hitta en bostad, samt förståelsen för motståndet mot att hyra ut en yta till en person man inte känner sedan tidigare. Målsättningen är nu att ändra på det och förmedla 300 boenden i Stockholms loch Uppsala län innan årsskiftet.

– Det är ännu svårare för den här målgruppen att hitta bostad då man saknar kontaktnät och man kanske inte har kunskapen om det svenska samhället.

Vad är det ni kan göra?

– Vi har ett stort kontaktnät med ungdomar så vi kan matcha dessa ungdomar med inkomna bostäder. Det tror jag att vi är ganska unika med, säger Johanna Rudberg Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.