Foto: SVT

Vad gör kommunen nu? Här svarar Erik Pelling (S) på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) chattade med anledning av kriminaliteten och skjutningarna i Uppsala.

Frågorna strömmade in, läs chatten nedan.

SVT rapporterade · Ställ frågor till Erik Pelling (S) om kriminaliteten

Hej! Nu är kommunalrådet Erik Pelling (S) på plats för att svara på era frågor om skjutningarna i Uppsala. Det är ett stort tryck på att få svar, och Erik Pelling svarar så fort han kan.
10.19
I december förra året gick dåvarande ansvarig polischef ut med överoptimistiska uttalanden om situationen i Uppsala och hyllades av statsministern för sin handlingskraft. Stod den lokalpolitiska ledningen bakom deras syn på läget, och i så fall - var det en felbedömning?
Vi har ett nära samarbete med den lokala polisledningen och de gör ett fantastiskt jobb. Men vi behöver fler poliser. Jag delar polisens bedömning av läget. Vi har ett allvarligt läge men vi har också alla möjligheter att komma tillrätta med situationen. Det är samhället som kommer att gå segrande ur den här striden. De kriminella gängen har ingen framtid i Uppsala. 
10.19
Vad beror den höga kriminaliteten på? Vad är själva grundorsaken? Det var ju inte så här för 20 år sedan. Jag förutsätter att ni svarar ärligt, utan dom vanliga politiska flosklerna/ickesvaren.
Det finns många orsaker. Ökad insmuggling av illegala vapen, utanförskap, ungdomar som misslyckas i skolan och istället lockas in i kriminalitet med mera. Vi ska vara hårda mot såväl brotten som brottens orsaker. Det görs mycket som är bra men vi behöver göra mer.
10.28
Vad för konkreta handlingar kommer att genomföras för att få stopp på skjutningarna? Det har varit 13 skottlossningar i år och 3 skjutningar på en vecka. Det känns inte som om Uppsala har blivit tryggare utan att det har eskalerat mer. Hur kommer ni se till att invånarna i Uppsala känner sig säkra? Finns det förslag på mer poliser?
Ja fler poliser är ett måste! Och fler poliser är på väg men vi måste agera i väntan på det. Våra kommunala ordningsvakter och trygghetskameror är två exempel på hur kommunen bistår och stöttar polisen. Kommunen ska också bli bättre i arbetet med att bekämpa möjligheten att tjäna pengar på kriminalitet. Svartkontrakt, fusk och målvaktsbilar är exempel på kriminalitet som kommunen kan bekämpa och som göder annan kriminalitet. Vårt arbete i skolan, med ungdomsjouren och andra förebyggande insatser är också oerhört viktigt, inte minst för att förhindra nyrekrytering till gäng och kriminalitet.
10.29
Jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Uppsala i vår (2019) efter tre år i annan stad. Men nu har jag ångrat mig. Vad är det jag flyttar tillbaka till? Är ni medvetna om att folk drar sig för att komma tillbaka till sitt Uppsala och att väldigt många faktiskt flyttar därifrån pga oroligheterna?
Det beklagar jag och jag hoppas att du trots att väljer att bo kvar i Uppsala. Det är en väldigt bra kommun där väldigt mycket går bra. Jag är medveten om att skjutningar och kriminalitet skrämmer. Mitt budskap och det jag och kommunen tillsammans med polis och andra fokuserar på är att bryta den här utvecklingen. Och det kommer vi att lyckas med. 
11.20
Känns inte som ni har satsat i Gränby.
Kanske dags ?
Jodå det har vi och mycket arbete pågår. Men vi behöver göra mer.
11.20
Finns det planer på att ta hjälp av militären för att säkra gatorna?
Nej! Det finns det inget behov av och det vore fel åtgärd. Det är fler poliser vi behöver och justeringar i lagstiftning, tullens verksamhet med mera så att vi får stopp på införsel och hantering av illegala vapen.
11.20
Hur tänker ni politiker göra för att rensa samhället från illegala vapen?
Vi kommer att fördjupa det redan goda samarbetet med polisen och andra myndigheter för att komma åt kriminaliteten och möjligheterna att tjäna pengar på brott dvs bekämpa de kriminellas ekonomi. För att komma tillrätta med vapenbrotten behöver vi lagstiftning, effektivare tullverksamhet och fler poliser. Där kommer åtgärder.
11.20
Varför tar det så orimligt lång tid att få upp övervakningskameror? Moderaterna har kritiserat er för just detta. Det hade kunnat gå mycket fortare.
Såväl kommunen som polisen och berörda fastighetsägare är överens om behovet och nyttan av övervakningskameror. Att det har tagit tid att få upp dem är väldigt frustrerande men ligger tyvärr utanför det vi kan bestämma som kommun. Det handlar om tillstånd vilket det är kö till att få. Vi ligger naturligtsvis på i frågan. Här finns inga politiska åsiktsskillnader. 
12.26
Tack för stort engagemang, men försök att vara korta och koncisa när ni ställer frågor. Då blir det enklare att svara, tack.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet