Foto: TT

Ställ dina frågor om personlig lockdown till smittskyddsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Alla invånare i Uppsala län uppmanas gå in i personlig lockdown och utgå från att alla man möter är smittade med covid-19. Bakgrunden är det förvärrade smittläget. Rekordmånga covidsjuka intensivvårdas, och de mer smittsamma virusvarianterna, den brittiska och den sydafrikanska, är nu helt dominanta.

Vill du veta mer om vad personlig lockdown innebär för dig? Här svarar smittskyddsläkare Johan Nöjd på frågor från er läsare.

Vad innebär personlig lockdown?

Pinnat inlägg

Nu har Johan Nöjd lämnat chatten. Det är många frågor som inte besvarats men de flesta har liknande karaktär. Vi på redaktionen fortsätter att svara på några av dem under eftermiddagen. Imorgon följer SVT Uppsala upp frågan om hur skolan påverkas. Paketet publiceras 05:30.

Pinnat inlägg

Hej!
Från klockan 13 och framåt svarar smittskyddsläkaren Johan Nöjd på era frågor om personlig lockdown.
Han har fått väldigt många frågor så det blir svårt att besvara alla, men han svarar på så många han hinner.

Lotta • Varför görs inget åt skolans situation? Lärare är totalt kastade under bussen och får inget som helst skydd eller möjlighet att undvika trängsel.

Imorgon kommer vi följa upp frågan om skolan, både ur lärare och elevers perspektiv. Det kommer även en kort uppdatering under kvällen där Johan Nöjd svarar på frågan i en intervju.

Christer • varför inför man inte munskydd på butiker och restauranger? Det finns ju inom kollektivtrafiken så någon skillnad bör det göra?

Många bär munskydd i butiker. Det verkar också uppmuntras från flera håll på regionen men det är inget krav.

förälder • gäller personlig lockdown även barn?

Vissa av punkterna gäller barn. Punkten om att jobba hemifrån gäller inte barn, de ska fortsätta gå i skolan. Däremot bör man begränsa sociala kontakter, undvika att träffa personer man inte träffar annars och hålla avstånd.

Mona • Hur bör man göra med inbokade läkarbesök på Akademiska med tanke på den höga smittspridningen vi har nu?

Tidigare i tråden svarade Johan Nöjd att läkarbesök bör anses trygga. Personalen har skyddsutrustning och vet hur de ska förebygga smitta.

fotbollsförälder • Hur är det med fotbollsträning inomhus för barn, 12 år?

Det kommer inte i dagsläget att vara stängt men man får göra en egen bedömning som privatperson. Det är skillnad på om det är 5 eller 45 personer på träningen osv.

uundrande föräldet • gäller personlig lockdown även barn? Ska de undvika att leka med klasskamrater på fritiden? kusiner som de ibte träffar så ofta osv.?

Man får göra en rimlighetsbedömning utifrån fall till fall. Ju färre man träffar desto bättre. Försök hålla er till barnens bubblor, tänk extra igenom umgänge med personer som man inte träffar till vardags.

Fundersam • Nu vaknar regionen med egna rekommendationer. Varför förberedde man inte för detta tidigare? Redan i höstas borde man skalat upp verksamheten. Och då främst testningen. Vad väntade man på då? Svaret från regionen då var att det inte behövdes mer tester. Regionen är till stor del ansvariga för detta läge. Har varit svårt att boka tider för testning konstant under pandemin förutom mellan vågorna.

Tidvis har efterfrågan varit större än utbudet. Men de rapporter jag får från provtagningsenheten är att de tar mer prover än de någonsin har gjort, verksamheten skalas upp hela tiden.

Även om vi nu skulle kunna provta varje medborgare så får vi inte bort smittan. Provtagningen gör att man får en bild av hur smittspridningen ser ut men det är inte allena saliggörande.

Anna • Jag har möjlighet att hålla mina barn hemma från skola/gymnasium utan att det påverkar mitt eget arbete. Bör jag göra det de närmaste två veckorna?

Jag tycker fortsatt att skolorna är öppna och man har skolplikt. Uppmaningen om att arbeta hemifrån är inte riktad till skolelever. Även skolelever ska stanna hemma vid symptom och det är bra att de håller avstånd men de är inte träffade av just den punkten om att jobba hemifrån.

Ullis • Är kanske dags att ta i med hårdhandskarna. Det är väldigt provocerande för oss som har haft lockdown i över ett år. Jag har fått för mig att folk tänker.. De gäller inte mig.

Även om man skulle få igenom en nationell lockdown med FHM:s och regeringens fulla stöd är det upp till individen vad man gör för val. Det är ändå svårt att bevaka hur människor träffas. Ganska många rapporter från Paris till exempel där man haft utegångsförbud i omgångar visar att folk blir oppositionella och tar egna initiativ.

Dick Hammock • Hur bör man tänka med mat? Är en vända till mataffären i veckan ok eller bör jag och min familj tänka mer långsiktigt?

Två meters avstånd gäller, sen måste man ju ha både mat och dryck. Håll avstånd, ha munskydd och handla ensam så ska det gå bra. Det beror ju också på hur det ser ut i butiken.

Råden för personlig lockdown:

• Utgå från att alla du möter är smittade

• Träffa inga andra än dem du bor med

• Stanna hemma vid minsta symptom

• Arbeta hemifrån om du kan

• Undvik att vistas i trånga inomhusmiljöer

• Håll minst två meters avstånd till andra människor

• Res bara med kollektivtrafiken om du måste och använd i så fall munskydd

Råd från smittskyddsläkaren i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet