Sälj, sälj, sälj, tycker Stefan Hanna (C). Marlene Burwick (S) är också inne på att Uppsala kommun ska sälja ut tillgångar, men vill först se vad den pågående utredningen kommer fram till och ta en politisk diskussion. Foto: SVT

Uppsala kommun måste sälja för att ha råd

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun är mitt uppe i ett stort arbete med att se över alla tillgångar. I höst kan det komma förslag på vad som kan säljas för att täcka framtida investeringskostnader.

Det var i höstas som kommunens tjänstemän fick i uppdrag att se över kommunens samtliga tillgångar. Bakgrunden är att Uppsala till följd av en stark tillväxt står inför stora investeringar i nya skolor, bostadsbyggande och ny infrastruktur.

För kommunen handlar det om att se över hur de här investeringarna kan göras, samtidigt som inte låneskulden ökar i samma takt som under senare år. Mellan åren 2013 och 2017 ökade den från 9,2 miljarder till 15,5 miljarder, en ökning med 68 procent, enligt kommunens siffror.

Räntehöjning kan slå hårt

– Det är en ohållbar skuldutveckling som måste tas på större allvar. Bara en höjning av räntan med en procentenhet skulle innebära ökade räntekostnader på 155 miljoner kronor, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C).

Marlene Burwick (S) är finanskommunalråd i Uppsala kommun. Hon är glad över resultatet för 2017, men också väl medveten om att skuldsättningen kräver både hushållning, att andra aktörer kanske kommer in och tar en del av investeringsbehovet och att kommunen avyttrar mindre strategiska tillgångar.

Hanna vill sälja Gottsunda centrum

Stefan Hanna (C) har redan utsett två säljkandidater: Gottsunda centrum och delar av Uppsalahem:

– Gottsunda centrum skulle kommunen må bra att bli av med, det är inte fullbelagt. Och så tycker jag, som ett led i att minska segregationen, att Uppsalahem kan sälja av och göra om en del av sitt bestånd till bostadsrätter.

– Jag bedömer att kommunen kommer att behöva göra avyttringar, men i vilken omfattning och vad – det är för tidigt att säga, säger Marlene Burwick.

”I höst”

Hon dementerar att det finns några färdiga säljkandidater i dagsläget, och menar att först måste underlaget, som i dag är ett arbetsmaterial, bli klart och tillgängligt för politikerna. Därefter vill hon ta upp en diskussion.

När kan ni ha fått fram förslag som går att diskutera?

– I höst kanske.

Och hur stora tillgångar kan kommunen tänkas sälja?

– För någon miljard. Finns ingen exakt siffra, men det är den storleken vi tittar på. Sen får vi se vad vi landar på.

Bokförda tillgångar på 30 miljarder kronor

Kommunen äger i dag tillgångar på nästan 30 miljarder kronor (bokförda värden), där merparten är mark, byggnader och tekniska anläggningar.

Låneskulden har ökat från 9,2 miljarder 2013 till 15,5 miljarder 2017. En del i ökningen har bl a handlat om markförvärv.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.