Foto: SVT

Stationshuset i Bålsta förfaller

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan flyttade hyresgästerna ut från stationshuset i Håbo. Huset ska rivas för att ge plats åt ett nytt resecentrum, men i dag – ett år senare – har inte mycket hänt, mer än att servicen försämrats och tryggheten minskat.

Owe Fröjd, partiledare för Bålstapartiet, är en av kritikerna. Han anser att kommunen kunde ha erbjudit korttidskontrakt till han som drev gatuköket och till taxibolaget tidigare hyrt in sig.

– Grillkiosken höll öppet sent på helgerna. Att kunna gå in där ökade tryggheten och servicen, säger Owe Fröjd.

Han visar runt inne i stationshuset.

En av tre skärmar fungerar, stället för broschyrer gapar tomt och knappen som ska öppna dörren är sönder. Låsen har krånglat till och från.

Första intrycket av Bålsta? Sådär, säger flera resenärer som vi pratar med.

Höll ordning och reda

Owe Fröjd anser att de som hyrde kunde ha fått rivningskontrakt, vilket ökat hyresintäkterna till kommunen.

Owe Fröjd är kritisk till kommunens agerande. Han hade gärna sett att hyresgästerna fått vara kvar i stationshuset. Foto: SVT

Han  hävdar också att det fanns en poäng att ha verksamhet i lokalen, för servicens skull.

Han som hade grillen höll ordning och felanmälde om något gick sönder, säger Owe Fröjd.

Ska ge plats för höghus

Christian Nordberg (MP) är ordförande i tekniska utskottet i Håbo kommun, han försvarar beslutet att säga upp hyreskontrakten.

– Om vi ska bygga ett resecentrum så kan vi inte ha hyresgäster kvar i huset. Här ska det byggas ett 17 våningar högt trähus, säger Christian Nordberg.

Men det känns lite som att ni har lämnat huset vind för våg. Ett år har gått utan att det går att se att det hänt någonting. Flera resenärer som vi har pratat med efterlyser längre öppettider, service och en fräschare väntsal.

– Vi gör så gott vi kan.

När kan ett nytt stationshus stå färdigt?

– Det kan jag inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.