Foto: Gotlands nation/Ibige Dahlberg-Kang

Staty stulen från Gotlands nation

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonen blev en gammal staty stulen från Gotlands nation i Uppsala. Det är oklart om det är menat som ett skämt mellan studenterna.

– Om det är ett skämt så ser inte vi på det som en rolig grej, säger Jacob Appelbom, förste kurator på Gotlands nation.

Det var vid tretiden på lördagsmorgonen som någon eller några stal statyn från Gotlands nation i samband med en klubb.

– Det är en tung staty. Det känns lite chockerande att någon eller några har lyckats få ut den, säger Jacob Appelbom.

Efterlysning på Facebook

I ett inlägg på Facebook efterlyser Gotlands nation nu sin staty.

– Vi har fått bra spridning på inlägget så vi hoppas att vi ska få tillbaka den. Det är ju inte helt ovanligt att saker blir stulna, det brukar komma tillbaka, säger Jacob Appelbom

Statyn föreställer en gammal inspektor vid namn Ivan och är från början av 1960-talet. Om den har något ekonomiskt värde är oklart, men klart är att den har högt sentimentalt värde för medlemmarna vid nationen.

– Inspektorerna är de främsta hedersgästerna vi har på våra evenemang. Så vi ska ha en bild på samtliga. Jag tror inte att vi kan hitta någon som kan göra en likadan. Vi vill verkligen ha tillbaka statyn så snart som möjligt, säger Jacob Appelbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.