Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prisrusning på bostadsmarknaden – bostadssökande stängs ute

Prisrusning på bostadsmarknaden – bostadssökande stängs ute

Uppdaterad
Publicerad

Stigande bostadspriser slår hårt mot dem som inte redan äger en bostad. De ekonomiska klyftorna i samhället kommer att öka om de finansiellt svaga grupperna inte kan ta sig in på bostadsmarknaden, enligt bostadsforskaren Anders Österling.

Prisökningen på bostadsrätter i Uppsala tog ett skutt under vårmånaderna maj- juni i början av pandemin. Kvadratmeterpriset ligger ganska still sen dess men har ökat från 37 747 kr till 40 960 kronor på bostadsrätter i Uppsala under det senaste året. Det har gjort att priset på en trea om 70 kvadratmeter blivit i snitt cirka 225 000 kronor dyrare, enligt Svensk mäklarstatistik.

– För den som inte redan äger någon bostad gör stigande bostadspriser det allt svårare att köpa sig en bostad och komma in på bostadsmarknaden. Det gör att de ekonomiska klyftorna ökar, säger Anders Österling, forskare vid institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet.

”Man försöker spara och samtidigt ökar bostadspriserna”

Carl Norin och Sara Gallien är några av de Uppsalabor som köpt en bostad under året, de köpte en bostad tillsammans i våras.

– Man försöker bygga upp ett sparkapital och samtidigt ser man hur bostadspriserna ökar ännu mer, säger Carl Norin.

Coronapandemin anses vara en bidragande orsak till stigande priser.

– Vi värderar vårt boende mer när vi spenderar mer tid hemma men även räntorna som fortsatt varit låga påverkar, säger Anders Österling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet