I klippet berättar läkaren Malin Gingnell hur magnetstimuleringen fungerar. Foto: Märta Hulth/Akademiska sjukhuset

Behandling med magnet ska hjälpa gravida som mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Depression är ett av de vanligaste problemen under graviditeten, mer än var tionde kvinna drabbas. Nu ska Akademiska sjukhuset undersöka om magnetstimulering (TMS) som behandlingsmetod kan hjälpa.

Magnetstimulering, som innebär att hjärnan stimuleras med magnetpulser, används redan i dag som en metod inom sjukvården. Personer som lider av schizofreni är en grupp som får behandlingen, för att komma till rätta med apati och motivationsbrist. Metoden används också för att hjälpa vuxna med medelsvår till svår depression.

När det gäller gravida kvinnor som lider av depression erbjuds i dag samtalskontakt och antidepressiv medicinering. Men TMS kan vara en framtida metod, och den ska nu undersökas.

– Det finns ett hål i behandlingsalternativen i dag, säger Malin Gingnell läkare och forskare.

Kan vara skonsam

I en studie med 60 kvinnor ska forskare vid Akademiska sjukhuset se hur behandlingen fungerar.

– Förhoppningen är att studien ska visa att TMS är en skonsam behandlingsmetod med påfallande god effekt för patientgruppen, säger Sara Sylvén, ST-läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

De biverkningar som kan drabba patienter i samband med magnetstimulering är smärta i samband med behandlingstillfällena och efterföljande huvudvärk.

Klippet: Så här fungerar magnetbehandlingen i praktiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.