• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Karlsson vid campen i Mali. Trots riskerna att drabbas av trauman vill hon ut igen. Hör henne berätta om tiden i Mali. Foto: Privat

Stina om risken att drabbas av PTSD: ”Man offrar lite av sitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Hon var med och avslutade Sveriges insats i Mali förra året, och längtar redan att få komma ut igen på nya uppdrag.

– Att göra nytta utomlands är större än en själv, säger Stina Karlsson, furir vid Flygvapnet och stationerad vid F16 i Uppsala.

Den vanligaste orsaken till varför veteraner söker sig till Veteranmottagningen i Uppsala är att de lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. I samband med konflikter ute i världen framkallas PTSD inte sällan av att soldater blir vittne till till exempel ihjälskjutningar, olyckor eller övning av barnsoldater.

– Att jag själv inte drabbats beror nog på att jag inte utsatts på samma sätt, inget så traumatiskt som skulle kunna utlösa PTSD, säger Stina Karlsson.

Hon har däremot flera kollegor som skickats utomlands på uppdrag och som upplevt saker som gör att de långt efteråt får hjälp med att bearbeta trauman.

”En del av jobbet”

Hur tänker du kring dem som utsatts för PTSD?

– Det är tragiskt för de som får långvariga symtom, men samtidigt är det här en del av jobbet vid utlandstjänstgöring – man offrar lite av sitt liv.

Klippet. Stina om soldatlivet i Mali och det närmaste hon kom en traumatisk händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.