Hör UL om beslutet att Keolis inte skulle behöva ta över all personal från Nobina som kör bussarna idag. Foto: Pontus Stark

UL valde bort personalövertagande: ”Bäst för skattebetalarna”

Publicerad

UL har anlitat Keolis för att ta över regionbusstrafiken efter Nobina i Uppsala län från och med nästa sommar. Nu svarar de på kritiken om varför förarna som kör trafiken i dagsläget sägs upp.

– Vi vill få ut så mycket som möjligt för våra skattepengar, säger Johanna Bång, trafikchef på UL.

I Stockholm tar bussbolag över all personal per automatik – men så blir det inte i Uppsala län. Där valde UL att inte skriva med krav på personalövertagande vid den nya upphandlingen, vilket innebär att 600 anställda vid Nobina behöver söka sina tjänster på nytt när Keolis tar över trafiken.

– Vi undersöker vad som fungerar bra och mindre bra i andra regioner. Min bild är att det är mer vanligt att man inte ställer krav på personalövertagande än att man gör det, säger Johanna Bång.

I klippet ovan bemöter hon fackets oro och varför UL valt att göra såhär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.