Arkivbild från inställt valborg 2020 Foto: TT

Så blev valborgsnatten för polisen: ”En hel del att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en annorlunda sista april även i år, med avspärrade parker och patrullerande säkerhetsvakter. Men trots restriktionerna hade polisen fullt upp.

– Det var en relativt stökig valborgsnatt ändå med ganska mycket fylla och annat, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Bland annat inträffade en biljakt i Uppsala vid 06-tiden på lördagsmorgonen efter larm om att en person körde vingligt på länsväg 290. När polisen skulle stoppa bilen vägrade föraren att stanna, vilket ledde till ett kortare förföljande. Till slut stannade mannen vid Kumlarondellen och blåste positivt.

Så många omhändertogs

Enligt Magnus Almerfors på polisens evenemangsgrupp har det dock varit en relativt lugn valborg.

– Absolut har det varit en hel del att göra, men så är det alltid vid storhelger. Vanliga ordningsstörningar hade vi med någon enstaka misshandel och anträffande av narkotika. Vi hittade även knivar på enskilda individer.

På lördagsmorgonen kunde polisen räkna till totalt 14 omhändertagna berusade personer i Uppsala och tre i Enköping sedan lunchtid igår.

– Det är otroligt lågt för att vara valborg. På det stora hela tycker jag att Uppsalas befolkning har skött sig otroligt bra, säger Magnus Almerfors.

Har ni behövt bryta upp någon större folksamling?

– Vi har kontrollerat ett stort antal tillställningar, men de flesta tillfällen när polis kommit till platsen har festdeltagarna själva anpassat sig. Det har varit en hel del ärenden där ungdomsjouren har fått ta hand om flertal ungdomar på fester.

Festande gymnasieungdomar

Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun, håller med om att Uppsalaborna skött sig väl överlag.

– Avspärrningarna i parker har respekterats. Sen på kvällen har det övergått till lite mer festande, gymnasieungdomar som haft olika fester både inne och ute. Men jag är nöjd överlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer