Arkivbilder. Tjuvarna försökte gömma sig genom att klättra upp i ett träd. Foto: TT

Stöldliga döms – togs på bar gärning

Publicerad

Natten den 7 december såg säkerhetspersonal på en övervakningsfilm att en person tog sig in på en byggarbetsplats i Knivsta.
När polisen kom till platsen hittade man säckar fyllda med verktyg, och lyckades spåra upp fem personer som nu döms vid Uppsala tingsrätt.

De fem männen, som är omkring mellan 20 och 40 år gamla, träffades i Stockholm. Alla fem är EU-medborgare, och två av dem hade bara varit i Sverige i fyra dagar när de gav sig iväg i två bilar för att leta efter kablar och aluminium, i hopp om att kunna tjäna pengar.

Att de hamnade just i Knivsta ska ha varit en slump. De tog sig in på byggarbetsplatsen där de bröt sig in i en container. I den hittade de verktyg som de la i säckar, berättade männen själva under rättegången.

En av männen ska inte ha deltagit i att tömma containern, men ska däremot ha tagit stråkastare från en grävmaskin.

När polisen kom till platsen blev åtminstone två av männen rädda och klättrade upp i ett träd för att gömma sig från polisen.

Läs mer: Tjuvar försökte gömma sig i träd

Två av de fem männen döms nu av Uppsala tingsrätt till två månaders fängelse. Tingsrätten anser att straffvärdet för även de övriga tre är två månaders fängelse, men dömer dem till villkorlig dom då de är ostraffade sedan tidigare.

Trots att de fem männen aldrig kunde lämna platsen med stöldgodset anser tingsrätten att de gjort sig skyldiga till fullbordat brott, eftersom de brutit upp låset till containern och tagit verktygen därifrån. Verktygen var värda sammanlagt 230 000 kronor, medan strålkastarna var värda nära 17 000 kronor.

Åklagaren yrkade på utvisning för männen, men tingsrätten anser inte brottsligheten är tillräckligt grov för att utvisa EU-medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer