Kommunpolisen Richard Hedström är med och utreder källarinbrotten. Nyligen lyckades polisen gripa en person som nu sitter anhållen misstänkt för häleri. Foto: SVT

Stöldvåg i Enköping – källare rensas på värdesaker

Publicerad

Märkeskläder, cyklar, och lego för tusentals kronor. Det är exempel på saker som stulits från källarförråd i Enköping den senaste tiden.

De senaste veckorna har polisen i Enköping fått in mellan 5-10 anmälningar varje vecka gällande stölder i källarförråd. Främst är det centrum och området Romberga som drabbats.

Enligt kommunpolisen Richard Hedström misstänker polisen att det är personer med missbrukarbakgrund som står för en stor del av inbrotten.

– Det handlar om personer som sitter fast i ett drogberoende. För att få loss pengar begår de här personerna inbrott.

Har nycklar eller släpps in

– Det anmälningarna har gemensamt är att det inte finns brytmärken ner till källarförråden, folk kommer in med nyckel, eller blir insläppta, säger Jonas Rickerborn.

Sen i oktober förra året har polisen sett en kraftig ökning och totalt har drygt 70 källarinbrott anmälts.

– Det stämmer att vi har en klar ökning sen i höstas, och jag tror att mörkertalet är stort – folk anmäler inte.

Enköpings hyresbostäder har satt in väktare som ronderar i källare, ökat sin egen närvaro och jobbar nu med att byta ut nyckelsystemet successivt,

– Klart att det är oroväckande. Det här skapar en osäkerhet bland folk vad de kan förvara i sina källare, säger Lena Pettersson, fastighetschef vid Enköpings hyresbostäder.

Klippet: Polisen om källarinbrotten och vad som görs för att stoppa dem

Källarförvaring – tänk på det här!

• Godkända lås bör användas (kika exempelvis på Stöldskyddsföreningens hemsida).

• Om du har nätförråd är det viktigt att förvara sakerna så att de inte syns.

• Ta för vara att pallra upp sakerna t ex genom att låta dem stå på lastpallar (det är inte ovanligt med översvämningar i källare)

• Förvara aldrig stöldbegärlig egendom i separata källarförråd (stöldbegärlig egendom som förvaras så är inte skyddad.

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.