Forsmarks reaktorer bortkopplade efter strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Forsmark 1 och 2 har tvingats stänga ned sin elproduktion på grund av en kortslutning hos Svenska kraftnät. Orsaken ska vara ett underhållsarbete som gick fel hos Svenska kraftnät.

– Eftersom vi förlorade möjligheten att mata ut el kunde vi inte driva reaktorerna och producera el, då kopplades reaktorerna bort automatiskt, säger Josef Nylén, presschef på Forsmark.

Svenska kraftnät säger att problemet orsakats av ett fel i samband med ett underhållsarbete i Svenska kraftnäts station Hagby, norr om Stockholm.

–  Felet gjorde att två transformatorer kopplades bort och det ledde till en dipp i spänningen så reaktorerna hos Forsmark kopplades bort från nätet. Det blev en följdreaktion helt enkelt, säger Robert Sennerdal, pressekreterare på Svenska kraftnät.

Har ni blivit varse om några sårbarheter i ert system nu om ett underhållsfel kan ge så här stora konsekvenser?

– Vi fortsätter naturligtvis utreda varför det blev fel men det var i alla fall det här underhållsarbetet som var orsaken, säger Robert Sennerdal.

Forsmark 1 och 2 ligger nere

Produktionen låg vid 18.30-tiden fortfarande nere för kärnreaktorerna Forsmark 1 och 2.

– Vi är inte färdiga med de analysler som vi började tidigare. Först när vi är det kan vi säga något om en återstart, säger Michael Åkman, kommunikatör i beredskap vid Forsmark.

Nu måste rutintester och initiala kontroller göras innan reaktor 1 och 2 kan producera el igen.

– Vi går igenom relevanta delar som kan ha blivit påverkade av störningarna. Sen är det uppstartsfas där reaktorsvattnet berhöver värmas upp så att det går att producera ånga som driver turbinerna.

Michael Åkman har ingen prognos för när elproduktionen och utmatningen till nätet kan komma igång igen.

– Så fort vi vet kommer vi att informera på vår hemsida, säger Michael Åkman.

Reaktor 3 producerar fortfarande och har inte störts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tunnelbanan stod stilla efter ett strömavbrott under onsdagsmorgonen. Foto: Henrik Silver/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.