Foto: Svt

Stor brandrisk i länet – men ännu inget eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Elda inte i skog och mark. Så lyder uppmaningen från räddningstjänsten, som håller koll från luften – varje dag.
– Det råder forfarande inget eldningsförbud, men vi uppmanar folk att inte elda, säger Mino Ashkan Far vid Länsstyrelsen.

Det är fortfarande extremt torrt, men inget eldningsförbud har ännu införts i länet.

– Det väntas komma nederbörd på lördag, så vi avvaktar så länge, säger Emil Jorlin, operativ chef på Storstockholms Räddningscentral.

Eldningsförbud införs i samråd mellan räddningstjänsten och länsstyrelsen. Från i mitten av maj till i den 21 juni rådde eldningsförbud i hela Uppsala län.

– Det är mycket möjligt att vi omvärderar och utfärdar ett eldningsförbud framöver. Just nu avvaktar vi, säger Mino Ashkan Far, tjänsteman i beredskap vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Den senaste veckan har omfattande skogsbränder härjat på flera håll i landet, men Uppsala län har varit tämligen förskonat.

– Det har varit ganska många markbränder och mindre skogsbränder, men totalt sett har vi klarat oss ganska bra, säger Emil Jorlin.

Brandflyget patrullerar över länet två gånger per dag.

– De spanar efter rökpelare och andra tecken på att vi behöver rycka ut, säger Emil Jorlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer