Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hästgård övertänd utanför Enköping Foto: Utryckning Uppsala

Storbrand i hästgård utanför Enköping

Uppdaterad
Publicerad

14 brandbilar och räddningspersonal från flera stationer bekämpade en stor brand i en hästgård utanför Enköping. Senare på fredagskvällen lyckades man få lågorna under kontroll och polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

SOS larmades om branden strax före klockan 15. Enligt räddningstjänsten ska det vara ungefär 1 600 kvadratmeter och tre byggnader som eldhärjades. Varken djur eller människor ska ha drabbats – men de materiella skadorna beskrivs som mycket omfattande.

– Det är tre byggnader av sex som brinner, säger ledningsbefäl Tommy Wållberg vid Räddningscentral mitt, strax efter att man anlänt till platsen.

Initialt fanns en spridningsrisk till de andra byggnaderna – däribland bostadshus. Efter några timmars intensivt släckningsarbete lyckades man få stopp på branden och hindra den från att sprida sig till övriga fastigheter på tomten.

– Spridningsrisken är minimal just nu, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör, vid 19.30-tiden.

De tre eldhärjade husen sitter mer eller mindre ihop med varandra, enligt räddningstjänsten.

– Det handlar om en verkstad med tillhörande uppställningsplatser och sådant, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör.

Foto: Utryckning Uppsala

Stort pådrag

Personal från Enköping, Bålsta, Fjärdhundra och Örsundsbro beordrades initialt till branden. Enligt uppgift ska, som mest, 14 brandbilar ha deltagit i släckningsarbetet.

– Fem bilar är kvar just nu. De kommer strax att lämna och minst en styrka blir kvar för eftersläckning av glödbränder och för att titta så att det inte sprider sig, säger Ulf Tholén vid klockan 19.30.

Polisen uppger att man har varit på plats och skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. En teknisk undersökning kommer att genomföras när det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer