Se bilder från den stora översvämningen mitt på vägen. Foto: Ellen Pan/SVT

Stor översvämning efter vattenläcka – lera på hela vägen

Uppdaterad
Publicerad

Korsningen Tycho Hedéns väg/Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala svämmade över helt på påskaftonsmorgonen. Det efter att en vattenledning sprungit läck.

– Det är väldigt mycket lera och skit på vägen, säger Joel Manner, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Runt 05.00 på lördagsmorgonen inträffade läckan som gjorde att stora mängder vatten och lera bredde ut sig över korsningen.

– Man kommer städa undan helt innan man släpper på trafiken, annars blir det lera i hela stan. Men det är ganska låg trafikintensitet i och med att det är helg, så det är inga stora trafikproblem på platsen, sade polisens RLC-befäl Joel Manner vid 08.40.

Orsaken: Trasigt rör från vattentornet

Enligt UNT är det ett trasigt rör från vattentornet som orsakat det kraftiga vattenflödet.

– Troligen har marken rört sig på grund av att tjälen släpper och då har röret inte stått pall. Vi väntar på ett nytt rör som ska ersätta det som sprungit läck, säger beredskapsledaren Roger Olaison till tidningen.

Bil fast i leran

När SVT kom till platsen på lördagsmorgonen var hela vägen avspärrad, och flera personer arbetade med läckan. På en parkering i närheten av korsningen hade även en skåpbil fastnat och sjunkit ned i vattnet.

Vid lunchtid var vägen städad, och delar utav den väntas öppnas upp inom kort. Körfil i södergående riktning kommer dock förbli avspärrad i väntan på besiktning.

– Man vill säkerställa att den vägen inte blivit underminerad innan vi öppnar upp, säger Joel Manner.

Även vissa närliggande byggnader saneras efter att vattnet tagit sig in i källarvåningar, men utöver det ska närboende inte påverkas mer.

– Det har inte påverkat deras tillgång till vatten, kanske något lägre tryck, men inte mer än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.