Psykisk ohälsa är utbredd bland ensamkommande, enligt BRIS rapport Foto: TT

Psykisk ohälsa stor bland ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Barn som flyr till Sverige lider ofta av psykisk ohälsa som kan leda till depressioner och i värsta fall självmordsförsök, enligt en ny rapport från BRIS.

I den nya rapporten konstaterar Bris att den psykiska ohälsan är utbredd, både bland ensamkommande och barn som kommit med familj.

Bland annat pekar man på en ny studie som gjordes på asyl- och integrationsmottagningen Cosmos i Uppsala, där närmare 80 procent av de ensamkommande barnen mellan 1-18 år testades positivt för posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD).

”Sverige brister”

Bris pekar på en rad åtgärder i rapporten och vill nu se krafttag från regeringen.

– Som det ser ut idag, när barn flyttas runt mellan kommunerna, när man inte får vård eller förstår den information som ges, då brister Sverige i sina åtaganden, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på BRIS.

Enligt rapporten är tillgången till vård inom barn- och ungdomspsykiatrin knapp, men också ojämlik. Mindre än hälften av landstingen lever upp till den förstärkta vårdgarantin, som ger ungdomar med psykisk ohälsa rätt till ett första besök inom 30 dagar.

Ny metod för PTSD

Till mottagningen Cosmos i Uppsala kan asylsökande och nyanlända  från hela länet erbjudas en frivillig hälsoundersökning. Under 2016 utfördes runt 2100 hälsokontroller totalt.

Sedan drygt ett år tillbaka har man haft ett pilotprojekt, där man använt sig av en metod kallad TRT- Trauma Recovery Technique.

De kallar ungdomsgrupperna för en patientutbildning och som man hittills tycker gett goda resultat.

Magnus Josephson, sjuksköterska Foto: SVT

– Man lär sig tekniker för att kunna hantera svåra flashback och minne. Man kan se att det finns en viss positiv effekt framförallt de som mådde sämst när man började utbildningen, säger sjuksköterskan Magnus Josephson.

”Jag hörde mycket ljud”

17-åriga Zabihullh Majedi från Afghanistan sökte sig till mottagningen 2015, en vecka efter sin flykt till Sverige. En flykt som också lämnade spår.

– Jag mådde inte bra. Jag saknade min familj och jag hade ont i öronen och hörde mycket ljud. Det visade sig sedan att jag hade tinnitus, berättar Zabihullh.

Asylprocess kan påverka

Enligt rapporten från BRIS så har även regeringens tillfälliga ändringar i utlänningslagen en negativ påverkan på flyktingbarnens hälsa.

– Det pekas på en tydlig koppling mellan självmordsförsök och självmord inom denna gruppen, med en direkt koppling till asylprocessen.

Zabihullh Majedi Foto: SVT

Zabihullh Majedi, fick sitt besked om uppehållstillstånd för en vecka sedan och han kommer få stanna. Men det var en oviss tid innan beskedet, berättar han. 

– Det var jobbigast att veta om man kunde stanna i Sverige eller ej. Jag kämpade mycket och studerade. Om jag inte skulle få stanna, vad skulle jag göra.

POSTTRAUMATISKT STRESSYNDROM

Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba en person som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt, en olycka, krig eller en naturkatastrof. Men det finns flera behandlingar som kan hjälpa.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.