• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Flera personer gick genom isen i Ekolsundsviken i Enköping under lördagen. En stor räddningsinsats pågår. Foto: Utryckning Uppsala

Flera personer har gått genom isen – en död

Uppdaterad
Publicerad

En person omkom och tre skadades efter att ha gått genom isen i Ekolsundsviken mellan Enköping och Bålsta. Larmet kom 13.30 på lördagen och räddningsarbetet pågick i flera timmar.

– Vi har tagit upp fyra personer ur vattnet, två har tagit sig upp själva, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt.

Under lördagen fick räddningstjänsten in flera larm efter att förbipasserade hört rop på hjälp från isen vid Ekolsundsviken. I flera timmar pågick en större räddningsinsats med polispatruller, helikoptrar, räddningstjänsten och dykare.

– Flera patruller beordras till platsen, där det visar sig vara ett flertal personer som har gått igenom isen och hamnat i vattnet, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt.

Man omkom

Totalt fem personer plockades upp ur vattnet. Fyra fördes till sjukhus och en av dem, en man, avled av sina skador. Anhöriga har underrättats.

Tillståndet för de övriga, som samtliga är män i 65- respektive 30-årsåldern, är i nuläget oklart.

Enligt polisen var det initialt två personer som gick igenom isen. Ytterligare två personer hamnade i vattnet när de skulle komma till undsättning. Även en brandman ska ha plockats upp ur vattnet.

– Det har varit blandad status på de personer som tagits upp ur vattnet. De är förda till sjuhuset men det är för tidigt att säga hur deras tillstånd är, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC Mitt.

Varnar allmänheten

Nu varnar polisen allmänheten för att ge sig ut på isen.

– Det är viktigt att inte gå ut på isarna med tanke på de temperaturerna som varit under den senaste tiden. Man får hitta på andra aktiviteter på sportlovet än att ge sig ut på isarna, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på RLC Mitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.