Oron är stor på Alsike kloster. Foto: TT

Stor rädsla på Alsike kloster

Uppdaterad
Publicerad

Efter att småbarnsfamiljer hämtades av polis utbröt stor oro på Alsike kloster under tisdagen. – De ska ha sagt att de ska hämta andra, alla är såklart livrädda, säger en volontär på klostret.

Oron blev stor på Alsike kloster i Knivsta kommun efter att familjemedlemmar ur två småbarnsfamiljer togs av polisen under tisdagen.

Syster Karin från Alsike Kloster.

– Polisen har hämtat dem och ska ha sagt att de ska hämta andra mammor och barn, säger en volontär på klostret vid lunchtid.

Personal vid klostret försökte under dagen nå polisen för att få klarhet kring händelseförloppet.

– Alla är såklart livrädda i det här läget.

Personerna ska inte ha hämtats inne på klostret, utan ska ha befunnit sig i en bil då polisen tog dem. Enligt volontärer handlar det både om vuxna och barn.

Syster Karin, som befinner sig utomlands, kämpade även hon för att nå polisen om situationen.

– Vi är rädda att de passar på nu när Syster Karin är utomlands, säger en annan volontär som vill vara anonym.

SVT Nyheter Uppsala var i kontakt med Syster Karin, som är på resande fot, via telefon.

– De här är tagna utanför klostrets område, så juridiskt kan vi inte säga något. Men att de säger att de ska komma och hämta andra är ovanligt. För oss är det viktigt att kyrkofriden får råda, det är den vi värnar om, säger hon.

Togs vid trafikkontroll

Enligt Uppsalapolisen handlar det om en trafikkontroll som gjordes utanför Knivsta på förmiddagen.

– Det är en av våra patrullbilar som gjort en fordons- och förarkontroll precis utanför Knivsta, och det resulterade i att två personer medtogs till polisstation enligt utlänningslagen för vidare utredning, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Från klostrets sida uppgav man att man försökte förhandla med polisen, men Lisa Sannervik ville inte kommentera om någon sådan kommunikation pågick.

– Det jag kan kommentera är det som rör fordonskontrollen, någon mer information har jag inte. De här personerna är medtagna för vidare utredning och kan antas vistas i riket utan att ha skäl till att göra det, säger hon.

Samtidigt befann sig andra familjemedlemmar på klostret i Alsike.

Alla tillbaka på klostret

På eftermiddagen lämnade polisen en vuxen person och ett barn på klostret i Alsike. Samtidigt ska ytterligare en vuxen och ett barn fortfarande vara omhändertagna av polis. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala ska de sistnämnda ha transporterats till Migrationsverkets lokaler i Märsta.

Vid 16-tiden lämnade polisen av även dem vid klostret, och familjerna är nu återförenade.

Sent på hösten 1993 gjorde Uppsalapolisen en husrannsakan mot Alsike kloster för att hämta ett 40-talflyktingar. Razzian fick stor uppmärksamhet även internationellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer