En polishelikopter sattes in i sökandet efter den försvunna kvinnan. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Polisen har hittat försvunnen kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Den 74-årige kvinna som försvann under en svampplockning i norra Uppland på måndagen är hittat och vid god vigör.

Kvinnan ska ha försvunnit från sin man när de två var ute och plockade svamp i skogen vid Imundbo i Österlövsta under måndagen.

– Enligt våra uppgifter så gick de ifrån varandra omkring 13.30-tiden, säger Daniel Ågren, befäl vid polisens regionsledningscentral.

Kvinnans man ska till en början ha letat efter henne tillsammans med boende i området, innan han larmade polisen runt klockan 17.45.

– Så vi inledde en sökinsats omgående, säger Daniel Ågren.

Flera polispatruller med hundar och även en helikopter sökte efter den försvunna kvinnan på måndagskvällen.

74-årig kvinna med käpp

Den försvunna kvinnan är i 74 år gammal. Enligt polisens uppgifter använder kvinnan en käpp men lider inte av några allvarliga sjukdomsbesvär.

Kvinnan är iklädd en mörkblå tunnare vindjacka, matchande byxor och en stickad mössa. Hon är ca 167 centimeter lång.

Kring 06 på tisdagsmorgonen var kvinnan fortfarande inte hittad och polisen har gått upp i stabsläge.

– Under morgonen ska man göra upp en plan för det fortsatta sökarbetet, säger Katarina Häll, befäl vid polisens regionledningscentral.

Stab upprättad i skogen

Kvinnan har nu varit försvunnen i nästan ett dygn och en fältstab är upprättad där polisen, Försvarsmakten och Missing People leder sitt arbete ifrån.

– Vi söker av området och har än inte gjort några som helst fynd. Det finns heller ingen brottsmisstanke i nuläget säger Linda Wideberg, befäl vid polisens regionsledningscentral.

Polisen har kontakt med en överlevnadsexpert för att avgöra i hur många dygn man ska söka efter kvinnan.

– Det handlar om många faktorer. Dels väder och vind men också fysiska förutsättningar. Vi hade ett liknande fall i Ljusdal häromdagen och där fick vi fem dygn, säger Linda Wideberg.

Hittades under förmiddagen vid god vigör

Strax efter 09.30 hittades kvinnan välmående, och det var då en polishelikopter som fick visuell kontakt med henne när hon satt på ett kalhygge.

– Initialt var hon talbar och vid god vigör. Hon skjutsas nu till lasarettet för kontroll. Det här är bra och härliga nyheter för alla som varit inbladade, säger Linda Wideberg.

Har ni hunnit prata med henne?

– Bara lite kortare. Som jag förstått ska hon ha varit trött men ganska okej.

Vad händer framöver?

– Vi ska ha samtal med henne om vad som hänt och sedan får vi se om det blir något ytterligare. Hon ska få vård, bli ompysslad och omtittad för att se om det är någon som hon behöver hjälp med, säger Linda Wideberg.

Det är oklart hur långt kvinnan var från den plats där hon försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.