Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen sågar verksamheten på en Uppsalaförskola, som nu kan bli av med tillståndet. Foto: SVT

Stora brister på förskola – kan bli av med tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har satt friskolan Manar Al Houda under lupp. Efter en inspektion i höstas ställs nu krav på kraftfulla åtgärder för att de ansvariga ska få fortsätta att driva förskolan. De allvarligaste kritiken handlar om att ledningen inte haft rätt kompetens, och att verksamheten på många punkter inte följer varken läroplanen eller skollagen.

Det var förra hösten som kommunen inledde en tillsyn av verksamheten. Efter besök och intervjuer kom kommunen i februari i år med en rad krav på förbättringar.

– Det är ovanligt att vi stöter på verksamheter
med brister i den här omfattningen, säger Outi Ceder, enhetschef vid utbildningsförvaltningen.

Säkerhetsbrister

Kommunens genomlysning, som SVT Nyheter Uppsala tagit del av, innehåller grundläggande och allvarliga brister. Ansvarig för skolans verksamhet har brustit i ledning, planering och uppföljning, enligt kommunen.

Av inspektionen framgår också att förskolan, mer eller
mindre, drivits utan utgångspunkt från de styrdokument som finns – till exempel skollag och läroplan för förskolan. Även när det gäller bemanning, barnens delaktighet och säkerhet finns det stora brister. Så även när det gäller hur utrymmen är utformade, enligt kommunens genomgång.

– Sammantaget är det mycket anmärkningsvärt, säger
Outi Ceder.

Kan bli av med tillstånd

Totalt handlar det om ett tiotal punkter som förskolan, som har ett 40-tal barn, måste åtgärda.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med företrädare för förskolan för att höra deras syn på kritiken. Ingen vill ställa upp på en
intervju med SVT, men en person säger att de flesta av punkterna redan ska vara åtgärdade.

Senast den 28 april ska förskolan ha skickat in en skriftlig redogörelse till Uppsala kommun om hur bristerna rättats till – annars kan politikerna i utbildningsnämnden komma att återkalla förskolans tillstånd.

I klippet: Mer om bristerna på friskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.