Stora byggplaner i Bålsta

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Bålsta kommer att genomgå en stor förändring framöver. Kommun och byggbolag planerar för hundratals nya lägenheter, alldeles vid strandkanten i Kalmarsand

Det är stora byggplaner som väntar Bålsta och Kalmarsand. Den gamla silon ska rivas och ersättas med nya bostäder. fem nya punkthus med runt 160 lägenheter närmast stranden, ingår i planerna.

– Det högsta huset som symboliserar silon blir 14 våningar. I planen finns även att bygga fem hus där det ligger ett grustag idag. Vi skissar även på ett äldreboende och en förskola, säger Anders Åström, delägare i Grandholm fastigheter AB som äger silon och markerna.

Det blir i huvudsak bostadsrätter men det finns även planer på att bygga hyresrätter.

Håbo – en del av Stockholmsregionen

Byggplanerna faller väl in i Håbo kommuns visioner.

– Vi är ju numer en självklar del av Stockholmsregionen. Vi vill ha flera som söker sig hit, säger Carina Lund (M) kommunstyrelsens ordförande i Håbo kommun.

Silon rivs

– Det är ju lite synd att silon försvinner, men ibland behöver vi se verkligheten också. Vi kan inte bara låta den stå stilla här, säger Carina Lund (M).

Att silon rivs ger också möjlighet att öppna upp stranden för allmänheten.

– Det kommer att bli en strandpromenad som blir öppen för allmänheten. Kajen kommer vi att rusta upp och kanske kan det även bli en restaurang eller ett cafe, säger Anders Åström som påpekar att det är företagets egna planer som skall förhandlas med Håbo kommun.

Silon kommer att rivas och ersättas med ett nästan lika högt bostadshus Foto: SVT

Samråd väntar

Närmast ska byggplanerna ut på samråd. Om ungefär två år hoppas Anders Åström att alt ska stå klart.

Kommer det att krävas en tjock plånbok för att köpa en lägenhet här?

– Ingenting är ju gratis, men jämfört med lägen närmare Stockholm kommer man få mycket för pengarna, säger Anders Åström.

60 meter hög

Första delen byggs 1946. Västra silon byggdes 1963. Högsta höjd är 60 meter.Silon sysselsatte sex personer och man förvarade spannmål  från trakten i silo som rymde ca 20 000 ton och omsätte ca 40 000 ton spannmål per år. Det mesta av spannmålen gick per båt ifrån silon och cirka 20 – 25 båtar anlöpte silon per år.

Källa: Lantmännen fastigheter AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.