Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggplaner möts av kritik i norra Sunnersta Foto: SVT/Samina BurgajVisa alla (2)
Visa alla (2)

Byggplaner i norra Sunnersta möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Akademiförvaltning och Uppsala kommun planerar att bygga bostäder och skolor i norra Sunnersta. Detta möts av skarp kritik då boende i området tycker att natur- och jordbruksmark förstörs.

I Uppsala kommuns översiktsplan, där området norra Sunnersta ingår, finns planer på bebyggelse. Marken ägs av Uppsala Akademiförvaltning som nu tillsammans med kommunen ska komma fram till exakt hur marken ska användas.

– Vi har påbörjat en process för att bygga bostäder och skolor, säger Kent Berg, vd på Uppsala Akadmeiförvaltning.

Totalt är fastigheten på 26 hektar, drygt 50 fotbollsplaner, och en idé är att bygga cirka 800 bostäder på en mindre del av marken.

– Ån och att en del av marken ligger inom skyddat område gör att det är en mindre del som bebyggs, säger Kent Berg.

Visar sitt missnöje

Men planerna har kritiserats. På sociala medier har det bland annat skapats en Facebookgrupp, Bevara Norra Sunnersta, där boende och uppväxta i Sunnersta visar sitt missnöje på dessa planer.

– Det är bra att vi utvecklar Uppsala, men vi anser inte att den här marken är bäst lämpad för det här ändamålet. Det är en väldigt storskalig bebyggelse och det är väldigt många bostäder som planeras här, det är det vi är kritiska mot, säger Martin Eriksson, uppväxt i Sunnersta.

Arbete under våren

Det är fortfarande väldigt tidigt i processen. Under första halvåret 2023 att anordnas möten för att få fram en vision hur området ska bebyggas, och det kommer hållas dialog möten med medborgare.

Går planera som tänkt blir byggstart år 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.