Foto: Susanne Lindholm/TT

Rapport: Fördelar med Uppsalas digitalisering

Publicerad

Det finns stora fördelar med digitaliseringen av städer. Det enligt en ny rapport från Telia. Digitaliseringen kan göra städerna mer attraktivare för både invånare och näringsliv. En av de städer som undersökts är Uppsala.

Telia har tillsammans med konsultföretaget Arthur D. Little kartlagt digitaliseringsarbetet och målsättningarna i tolv svenska städer – däribland Uppsala. Perspektiven som undersökts utgår ifrån: integration, ordning, säkerhet, trafik, logistik, vård och omsorg, fastigheter och energi samt offentlig planering och e-tjänster.

Enligt rapporten som nu släppts har storstäderna kommit längst i de fem första områdena, medan de mindre orterna fokuserat på de resterande.

Stora framför små

På samtliga områden i undersökningen har storstäderna kommit längre än de mindre kommunerna. En förklaring som ges, förutom resursbrist, är att ansvaret i flera fall hamnat hos den lokala it-chefen. Städer som fördelat ansvaret mellan fler förvaltningar har lyckats bättre.

Fler än hälften av de tillfrågade kommunerna har inrättat ett övergripande programkontor som ska utveckla strategier för att göra staden smartare.

Vinster

Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia Sverige, tror att digitaliseringen i städerna som undersökts kommer att sätta en svensk standard för smarta städer framöver.

– Om de små städerna inte hänger med i den digitala utvecklingen så kommer kanske avfolkningen att öka, säger han till TT.

Fakta: Aktuella städer

De svenska städerna som deltagit i undersökningen är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Lund, Umeå, Sundsvall, Västerås, Norrköping, Eskilstuna, Gävle.

Rapporten i sin helhet bygger även på sekundär data från andra källor.

Källa: ”Smarta städer för hållbara samhällen, Telia och Arthur D. Little

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.