Se hur nya Fyrishov ska se ut – om man skjuter till de pengar som saknas. Foto: White arkitekter

Prischocken: Mer än dubbelt så dyrt Fyrishovsbygge

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen om hur Fyrishov kan se ut i framtiden är avgjord. Problemet är att det inte finns pengar att genomföra det vinnande förslaget. Drygt fyra år efter att politikerna i Uppsala tog beslut om ett rejält ansiktslyft av Fyrishov är badfrågan långt ifrån i hamn.

Det var i april 2017 som kommunfullmäktige klubbade att skjuta till drygt 400 miljoner kronor ”för förnyelse och utveckling av Fyrishovs AB:s bad- och simanläggning”. Pengarna skulle gå till en nybyggd 50-metersbassäng med en separat bassäng för hopptorn, läktare och en renovering av den nuvarande bassängen, som delvis är från slutet av 1950-talet.

Tidsplanen har redan spruckit

Bygget skulle ha dragit igång 2018 och 2021 var tanken från början att nuvarande anläggning skulle stängas för att byggas om enligt ett ”modernt badkoncept”. Av olika orsaker har de här planerna inte gått i lås och för att ta ett omtag anordnade kommunen en arkitekttävling där bidraget norra Stadsparken vann.

Problemet nu är att pengarna inte räcker för att genomföra det projektet, inte på långa vägar. I en rapport från Fyrishovs styrelse står det att genomförandet av intentionerna med norra Stadsparken inte ryms inom kostnadsramen som klubbades 2017. Det saknas drygt en halv miljard kronor.

Miljardprojekt

I rapporten framgår att det antingen krävs en rejäl bantning av projektet, eller att det skjuts till drygt en halv miljard kronor. Slutnotan beräknas till drygt 1 miljard kronor för att genomföra förslaget norra Stadsparken.

– Det är inte ovanligt att simprojekt blir dyrare, men det finns undantag och de ska vi titta närmare på, säger kommunalrådet Erik Peliing (S)

Har en väg att vandra. Hur Uppsalas simbassänger ska byggas är just nu ett stort frågetecken. Mer om det i klippet med kommunalrådet Erik Pelling (S) och Anna Sehlqvist, försäljnings- och marknadschef vid Fyrishov. Foto: SVT

En fråga för kommunen

Kommunen tvingas nu till ännu ett omtag i bassängfrågan och nu startas en snabbutredning. Tanken är att kommunen på två månader ska se vilka badbehov som finns utifrån ett brett Uppsalaperspektiv. Fyrishov är fortfarande ett alternativ, men fler ska undersökas.

Klippet: Så var tanken att nya Fyrshov skulle se ut – och kosta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.