Vendelbadet har försämrat stämningen mellan vd för Tierpsbyggen Roger Kjettselberg och Tierps kommunchef Randi Graungaard. Foto: SVT

Storbråk i Tierp – kommuntoppar i konflikt om Vendelbadet

Uppdaterad
Publicerad

Vendelbadet i Örbyhus kommer inte att kunna öppna i sommar. Det beskedet gav Tierps kommun på torsdagen.
Badet har dragits med problem i flera år, och dess skötsel och framtid har skapat en djup förtroendekris mellan kommunchefen och ledningen för Tierpsbyggen.

Det blir inga svalkande dopp i Vendelbadet i sommar. Utebassängen har hållits stängd sedan förra sommaren, då ett omfattande läckage upptäcktes, och den förblir stängd även denna sommar.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala har försöken att laga bassängen inte lyckats fullt ut, och den läcker fortfarande omkring 90 kubikmeter vatten per dygn. Nu siktar man på att reparera utomhusbadet till nästa sommar.

Vendelbadet har dragits med problem i flera år, och har lett till att en konflikt blossat upp mellan kommunchefen och kommunala bolaget Tierpsbyggen, som fram till nyligen skött driften av badet.

Internt bråk om bassängen

Konflikten briserade den 2 juli då kommunens personal, som numera sköter anläggningen, skulle få en teknisk överlämning från kommunala bolaget Tierpsbyggen AB.

Men i stället för en överlämning kom personal från bolaget in på området, tog med sig utrustning från Vendelbadet, och åkte därifrån. Utan någon dialog eller förklaring.

Så beskriver kommunchefen Randi Graungaard händelsen i ett mejl till bland annat Tierpsbyggens vd Roger Kjettselberg, ett mejl som väckt uppmärksamhet i sociala medier.

”Nu står det 1-1 i matchen”

Efter händelsen ska en anställd på kommunen ha sagt till en annan ”vad hade du förväntat dig?” och ”nu står det 1-1 i matchen”.

Tierpsbyggen ger en helt annan bild av dagen, och menar att det handlar om ett missförstånd. Den 2 juli var ett bra tillfälle att komma in och hämta utrustning som bolaget ägde och förfogade över och som behövdes på annat håll i kommunen, enligt bolagets vd Roger Kjettselberg.

Se mer om konflikten i klippet ovan.

Texten har uppdaterats efter beskedet om Vendelbadets fortsatta stängning.

Tierps kommunfastigheter AB (Tierpsbyggens moderbolag) har gjort en utredning och beslutat att det det inte går att fortsätta att driva Vendelbadet genom att ”lappa och laga”, utan att det behövs en rejäl upprustning för flera miljoner kronor.

Men enligt bolaget har kommunen, trots avrådan, fortsatt att utföra kortsiktiga reparationsåtgärder.

Det ledde till att Tierpsbyggen sa upp avtalet om Vendelbadet, och att kommunen tog över driften.

Kommunen gjorde dessutom en egen utredning av anläggningen, då man inte tyckte att bolagets utredning ”gav alla svar”.

Tierpsbyggen och kommunen jobbar nu på att få till en överlämning av driften för badet, som förra året fyllde 50 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.