– Jag såg rökpelaren när från fönstret när jag vaknade. Jag blev hemskt ledsen när jag fick reda på att det var Landsberga som brann. Vi har alltid handlat ägg av dem, säger Martina Haijlen som bor ett par kilometer från gården. Fotot tog hon vid 07.30-tiden i morse. Foto: Martina Haijlen

Stort hönseri brann ner utanför Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals höns ska ha brunnit inne när ett stort hönseri utanför Örsundsbro brann ner till grunden på måndagsmorgonen.

Hönseriet tillhör Landsberga gård som ligger strax väster om Örsundsbro i Enköpings kommun.

– Det är en mängd kycklingar som har gått åt, ingenting gick att rädda, säger Ivan Åslund, RLC-befäl polisregion Mitt.

Det var vid 04:29 som räddningstjänsten fick in larmet, och när räddningtjänsten kom till platsen var hönseriet helt övertänt och bortom räddning.

– Både vi och brandkåren hade ju en bit att åka, så det tog en kvart innan vi var på plats och dessutom hade det antagligen brunnit en stund innan de upptäckte det, säger Ivan Åslund, RLC-befäl polisregion Mitt.

Polisen misstänker inte att branden var anlagd.

– I nuläget finns ingenting som tyder på det, så det är väldigt låg misstanke. Men man kan aldrig med säkerhet veta, säger Ivan Åslund.

Under dagen kommer platsen att spärras av för en teknisk undersökning.

Vid åtta-tiden på morgonen var två enheter från räddningstjänsten fortfarande på plats och branden var fortfarande inte helt släckt. En timme senare lämnade man över till fastighetsägaren att bevaka den nedbrunna byggnaden.

Enligt Enköpings-Posten handlar det om 14 000 värphöns som brunnit inne.

Mer om Landsberga gård

Herrgården Landsberga gård blev tidigt en kungsgård av betydelse under både adeln, kyrkan och staten.

En av de första ägarna på 1300-talet var bror till Heliga Birgitta, och gården har även varit residens åt ärkebiskopen i Uppsala.

Under 1500-talet löd kungsgården under Gustav Vasa och var sedan under många år frälsegods.

Genom kung Karl XI blev Landsberga Gård på 1600-talet översteboställe i Upplands infanteriregemente.

I slutet av 1700-talet kom generalmajoren von Schwerin till Landsberga Gård och lät 1801 uppföra en ny huvudbyggnad, som ritades av arkitekten Gustaf af Sillén efter italiensk förebild.

På slutet av 1800-talet flyttade den familj in, som nu drivit gården i fyra generationer. Gården ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Källa: Landsberga gård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.