Sala-Heby brandförsvar återuppliver brandhemvärnet. De efterlyste 50 frivilliga men då intresset var så stort så fick de utöka till 60 personer. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Stort intresse för nytt brandhemvärn

Uppdaterad
Publicerad

Sala-Heby brandförsvar återupplivar brandhemvärnet för att bättre kunna ta sig an kommande bränder. Intresset har varit stort, så stort att man tog in tio fler frivilliga än vad man först planerade.

2014 blev en milstolpe för brandförsvaret, men även 2018 innebar stora utmaningar. Därför återskapar nu Sala-Heby brandförvar brandhemvärnet.

Grundtanken är frivilliga inom denna nya organisation ska avlösa de reguljära brandmännen vid exempelvis eftersläckningsarbetet. Tommy Jansson, räddningschef i Sala-Heby kommun, hymlar dock inte med att oplanerade situationer kan uppstå.

– I den verklighet som vi arbetar i så kan brandhemvärnet anlända först vid en brandplats, om vi är upptagna på annat håll. Vi arbetar med att ha en flexibilitet, även om grundtanken är att de främst ska arbeta med eftersläckning, säger Tommy Jansson. 

Sådan situationer uppstod i samband med skogsbränder ifjol och Tommy Larsson menar att de då såg att samarbetet trots allt fungerade bra.

Många frivilliga skogsägare

Bland de frivilliga finns många skogsägare, Lena Karlsson och Göran Hillbom är två av dem.

– Man vill kunna hjälpa andra och även kunna få hjälp själv, om det händer något i ens egen skog, säger Lena Karlsson.

Hör dem berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.